Ženský orgasmus je záhadou nejen pro některé muže, ale i pro vědce. Má vůbec nějakou funkci?

4. srpen 2016

V dávných dobách hrál ženský orgasmus podle vědců rozhodující roli pro vyvolání ovulace. Později tuto funkci ztratil a ženy mohou počít, aniž by něco cítily. Jejich orgasmus se stal jen zdrojem rozkoše. Vědci ale připouštějí, že by mohl plnit i jiné funkce.

Ženský orgasmus nemá reprodukční funkci, a jeho účel je proto pro vědce nejasný. S možným vysvětlením, jak vlastně ženský orgasmus vznikl, přišel americký tým vědců z Yaleovy univerzity a dětské nemocnice v Cincinnati.

„Americký vědecký tým vedený vědci a lékaři Michaelou Pavličev a Günterem Wagnerem vrdí, že ženský orgasmus je jakýmsi reziduem, pozůstatkem naší evoluční minulosti, kdy příliv hormonů, který dodnes orgasmus doprovází, byl skutečně zásadní pro reprodukci,“ vysvětluje redaktor Dalibor Zíta.


Výzkum se zaměřil na působení prolaktinu a oxytocinu, které se dostávají do krevního oběhu ženy při jejím orgasmu. Vědci srovnali tyto hormonální přívaly s podobným dějem u jiných placentálních savců jako jsou kočky a králíci, kde tyto přívaly hormonů během páření hrají zásadní roli pro signalizaci vajíčkům, aby se uvolnily z vaječníků. Vývoj u jiných savců a u člověka ale směřoval k pravidelné ovulaci a orgasmus se stal pro reprodukci zbytečný, dalo by se s nadsázkou říct, že jaksi zakrněl. Vědci sledovali mechanismus ovulace na evolučním stromě savců a zjistili, že samcem vyvolaná ovulace předchází v evoluci savců časově spontánní ovulaci, která se u společného předka primátů a hlodavců objevila pravděpodobně asi před 75 miliony lety.

Český rozhlas Plus se na závěry výzkumu zeptal sexuologa Petra Weisse. Ten říká, že tuto teorii je poměrně těžké ověřit:

„U některých živočichů se předpokládá, že samičky ovulují jen během orgasmu. Ale na druhé straně výzkumy i říkají, že některé samičky vůbec neprožívají orgasmus. Možná u trpasličích šimpanzů bonobo, tam možná ty samičky mají orgasmus. Ale to je opravdu těžké zjistit, protože nám to ty samičky nemohou sdělit.“

Podle autorů studie je ale jejich teorie ještě podpořena srovnáním pozice klitorisu, který je za orgasmus odpovědný u různých savců. Druhy, které ovulují až po přílivu hormonů během páření, mají tendenci mít klitoris umístěn uvnitř nebo blízko vagíny, takže je během sexu stimulován. Ale druhy, které mají spontánní ovulaci, mají klitoris od vagíny vzdálenější.

Může se stát, že během další evoluce ženský orgasmus prostě zmizí?

Americký vědecký tým ve své studii publikované v časopise pro Experimentální Zoologii tvrdí, že je možné, že během vývoje získal další funkce.

Logo

„Například by mělo být předmětem dalších výzkumů, zda hraje roli při upevňování vztahů, posilování citového pouta a podobně. Autoři nechtějí vyloučit možnost, že ženský orgasmus kooptoval další funkce během toho, co ztratil svou funkci při reprodukci,“ uvádí Dalibor Zíta.

Podle sexuologa Petra Weisse ale tato teorie o ženském orgasmu ještě nemá vyhráno, protože jiné výzkumy jí mohou odporovat:

„Existují i výzkumy, které říkají, že ženský orgasmus působí dokonce proti usnadnění plodnosti. Protože stahy dělohy, které jsou někdy průvodními jevy u ženského orgasmu, vlastně působí centrifugálně – to znamená, že vypuzují ty spermie. A to by bylo úplně protievoluční.“ uvádí Weiss.

Spustit audio