Žijeme v blahobytu a jsme znudění, říká psycholog k reality show, která nabádá k vraždě

27. únor 2018

Americká společnost Netflix se chystá odvysílat kontroverzní reality show, během níž se má skupina lidí snažit někoho zmanipulovat k vraždě. Ta samozřejmě nebude reálná, i tak ale vzbudila upoutávka k této show zveřejněná na internetu v úterý kritické a udivené reakce na sociálních sítích. „Otázka, kterou si klademe, je velmi jednoduchá: Může být člověk nátlakem okolí zmanipulován tak, aby spáchal vraždu?" vysvětluje smysl show nazvané The Push její autor Derren Brown. Podle tohoto britského iluzionisty má jít o „sociální experiment”.

Osoba, kterou má skupina lidí přesvědčit, že nemá jinou možnost než spáchat vraždu, má podle Browna uvěřit, že jde o reálnou situaci. Vojenský psycholog a expert na mezilidské vztahy a lidské chování ve stresu Daniel Štrobl by se na takový pořad nedíval.


Já osobně toto vnímám za všemi možnými mezemi etiky, asi ne legislativy, ale co se týče etiky, je to strašně za hranou. Daniel Štrobl

„Už z toho principu, že jsem žádné reality show nikdy nesledoval. Je to vždycky bombasticky formulováno, že jde o experiment, že to má vědeckou hodnotu, že lidé mohou na vlastní oči vidět, co všechno věda dokáže. Realita je ale jiná,” říká expert, podle kterého jsou jedinou motivací podobných show peníze.

„Netflix a všechny ostatní komerční televize jsou tu od toho, aby vydělávaly peníze. Jejich cílem není věda, ale zisk. Je otázka, jakou formu využít k tomu, aby získaly peníze a připoutaly diváky. Já osobně toto vnímám za všemi možnými mezemi etiky, asi ne legislativy, ale co se týče etiky, je to strašně za hranou,” myslí si.

Lidé, kteří se takové show účastní, si podle Štrobla mohou odnést trauma. „To je právě důvod, proč podobné experimenty, které byly v minulosti dělány, které modelovaly lidskou agresi, měly za následek, že se dotyčný, který se podvolil, byl nějak zraněn. V experimentech, které mám na mysli, byla následná psychologická pomoc,” vysvětluje psycholog a dodává, že následky pokusu se tak měly minimalizovat.

Psycholog Daniel Štrobl ve studiu Reginy

„Účastníci, kteří dodnes žijí, říkají, že je to sice poznamenalo, ale spíše v pozitivním slova smyslu. Byla tam ale odborná pomoc. Ty experimenty, ačkoliv jsou dodnes kontroverzní a schytávají kritiku za jistou neetičnost, byly pořád vědecké. Nebyly dělané pro peníze,” upozorňuje odborník.

Jsme znudění

Derren Brown přišel už s řadou kontroverzních projektů. V roce 2003 hrál v přímém přenosu ruskou ruletu s pistolí, kterou mu nabil vybraný dobrovolník. Pořad i přes kritiku britské policie odvysílala britská televize Channel 4, ovšem s mírným zpožděním, údajně proto, kdyby se iluzionistické číslo nepovedlo.


Žijeme ve společnosti, které je bezpečná a předvídatelná, nic zásadního kromě voleb a dalších radostí se nás netýká. Daniel Štrobl

Podle Štrobla žijeme v tak blahobytné době, že jsme znudění. „Žijeme ve společnosti, které je bezpečná a předvídatelná, nic zásadního kromě voleb a dalších radostí se nás netýká. Stimulů k tomu, aby člověk zažíval zážitky, které ho překročí a navodí mu situaci, ve které nikdy nebyl, je čím dál tím méně,” říká.

Zábavní průmysl si toho je podle Štrobla vědom, a tak se je snaží zprostředkovat. „Laťka se zvyšuje, už v českých reality show se zvyšuje, hlavně výběrem aktérů. Ve finále jsou to výrazně akcentovaní lidé, nejedná se o vzorek průměrné společnosti. Jedinec, který to sledoval, měl pocit, že se dívá za brány psychiatrické léčebny, což se běžnému člověku nepodaří, proto ho to mohlo přitahovat,” vysvětluje Štrobl.

autor: bur
Spustit audio