Změní se třetí důchodový pilíř pozvolna v druhý?

20. listopad 2015

Stát v příštím roce jednorázově přilepší tisícikorunou všem penzistům, Návrh by dnes měli schválit poslanci. Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy by ale měli důchodci měli dostat ještě víc, zvláště když „vláda rozdává na všechny strany, a zvyšuje počet státních zaměstnanců i úředníků."

„Už v období recese jsme říkali, že když bude lepší ekonomický výkon, důchodci dostanou opět víc,“ uvedl v Dnešním Plusu předseda poslaneckého klubu ODS a člen rozpočtového výboru Zbyněk Stanjura. „A ta situace nastala,“ dodal.

Podle něj jsou výdaje na penze mnohem lepší, než jiné neproduktivní výdaje typu zvyšování počtu úředníků a jejich platů.

„Budeme přesvědčovat kolegy, aby návrh prošel. Navrhované navýšení důchodů o 1,2 % není nic, co by si česká ekonomika nemohla dovolit, vzhledem k období silného ekonomického růstu,“ vysvětlil politik.

I průměrné mzdy by měly být odvozeny od výkonu ekonomiky, soudí Stanjura. „Mohly by být jiná procenta a jiná pravidla pro období růstu, a jiná pro období stagnace nebo poklesu.“

Poslanec kritizoval současný systém důchodového zabezpečení. „Vládě jsme vyčítali, že zrušila druhý důchodový pilíř, a nepřichází s ničím jiným.“

„Budeme tak dlouho upravovat třetí pilíř, až dostane parametry druhého, a to je dobře. Zatím ale třetí pilíř funguje jako spoření se státní podporou: 99 % prostředků našetřených ve třetím pilíři si klienti vybírají předtím, než odejdou do penze,“ konstatoval Zbyněk Stanjura.

Maxová: Musíme lidi naučit spořit od raného věku

„Návrh 1000 korun podpoříme,“ uvedla místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Radka Maxová (ANO).

Ta ale spíše než jednorázové zásahy vítá změnu celého valorizačního rámce.

„Máme tři varianty: zanechat rámec současný, nebo přidat do 1 %, nebo ještě navýšit více, ale tato možnost podle mě není ve hře,“ říká poslankyně.

Stanjurův návrh řízení penzí podle výkonu ekonomiky Maxové nepřijde nesmyslný. „Debata o tom se může rozvinout.“

Ani myšlenka postupné proměny třetího pilíře důchodové pojištění v druhý jí nevadí . „Určitá logika zde existuje,“ uznává Maxová. „Nemůžeme spoléhat pouze na první pilíř.“

„Pokud chceme, aby lidé byli v důchodovém věku zabezpečeni relevantní částkou, tak je musíme naučit spořit od raného věku. Důchodců bude přibývat, peněz bude stále méně, a zodpovědnost lidí za svůj život tam je, ať se nám to líbí, nebo ne,“ konstatovala Radka Maxová.

autoři: rkr , oci
Spustit audio