Zneužívání sociálních dávek není problém. Politici to rádi přifukují, tvrdí ekonom Zámečník

2. říjen 2017

Sociální zabezpečení a nastavení různých poplatků, dávek či dotací patří mezi klíčová témata, podle kterých se voliči rozhodují. Jedním z témat, které by politici měli po volbách řešit, je i to, jak zajistit důchody i pro příští generace. Současný systém se zdá být dlouhodobě neudržitelný, protože stát vyplácí více než vybere na důchodovém pojištění. Loňský schodek byl šestnáct miliard korun. Do důchodu navíc v příštích desetiletích zamíří silná generace 60. a 70. let.

„Současná vláda zrušila druhý důchodový pilíř. Zodpovědný člověk by se ho pokusil předělat, podle mě to bylo možné. Tím zrušením se zazdila celá debata o penzijní reformě na mnoho let dopředu, dnes už vícepilířový systém nikdo ani nenavrhuje,“ říká ekonom Miroslav Zámečník.


Hosty speciálu byli:
- Daniel Münich, ekonom
- Miroslav Zámečník, ekonom
- Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin
- Martin Šimáček, sociální pracovník

Valorizace penzí vládou Bohuslava Sobotky je podle šéfa Institutu pro sociální inkluzi Martina Šimáčka důležitý vzkaz veřejnosti a seniorům, že na ně vláda po několika slabších letech pamatovala. V budoucnu bychom se tak mohli dostat do stavu, kdy bude průměrný důchod odpovídat polovině průměrné mzdy.

Podle komentátorky Hospodářských novin Julie Hrstkové se nesmí zapomínat ani na to, že penzisté kromě důchodů potřebují i celou řadu sociálních služeb. Ty si sami namohou dovolit, a pokud je za ně má platit stát, jde o další výdaje navíc.

Hůř když je lépe

Česká republika má aktuálně nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii, což mimo jiné znamená, že stát šetří i na různých sociálních dávkách. „Kvůli konjunktuře se nám ale utrhly z řetězu ceny nemovitostí a nájmů, což vytváří napětí v příspěvkových systémech. Paradoxně je tedy hůř, když je dobře,“ podotýká Zámečník.

Julie Hrstková a Miroslav Zámečník

Naopak nijak zásadní není problém zneužívání sociálních dávek. Podle ekonoma Daniela Münicha politici vytvářejí virtuální realitu, na které se pak přiživují. „Makroekonomicky je to bezvýznamné, ale psychologicky je to dost silný faktor. Zejména pro lidi, kteří žijí v problémových oblastech. Politici to ale přifukují,“ přitakává Zámečník.

Jak má vypadat zákon o sociálním bydlení? Poslechněte si celý speciál >>
autoři: ert , bum
Spustit audio