Zvířata mezi nebem a zemí: z Prahy odlétají i klokani nebo tučňáci

14. červenec 2017

Letecká přeprava zvířat je čím dál tím běžnější. Možná byste byli překvapení, jak živo je v nákladním prostoru letadla, kterým cestujete na služební cestu nebo na dovolenou. Zdaleka přitom nejde jen o psy a kočky, od kterých se nechtějí jejich majitelé na cestách nebo při stěhování odloučit. Většina zvířat v letadlech cestuje jako obchodní zboží.

„Z Prahy létá denně deset až patnáct zvířecích zásilek, nejčastěji kočky a psi, ale je tu i velká poptávka po akvarijních rybičkách, které odcházejí do Japonska. Velmi často se posílají i terarijní zvířata, křečci, činčily a menší hlodavci,“ popisuje cargo manažer z pražského letiště Jaroslav Vaněk. A jak létají ryby? Podobně, jako když si je neseme domů z akvaristiky. V dobře zavzdušněné vodě v igelitových pytlících uložených ve speciálních přenoskách.

Poměrně často létají také koně, i když ne přímo z pražského letiště. Ošetřovatelka koní Adéla Lišková už se svými svěřenci letěla více než desetkrát, nejčastěji z Amsterodamu nebo z Frankfurtu: „Posílají se hlavně závodní nebo speciálně cvičení koně. Letecká doprava je pro ně podobná, jako když se převážejí po silnici, přitom je v podstatě komfortnější. Posílají se v kontejnerech pro dva nebo pro tři koně a po celou dobu letu na ně někdo dohlíží, jestli jsou klidní a vše je, jak má být.“ Pro přepravu koní se využívají letadla, ve kterých je prostor pro lidi i pro náklad a ošetřovatelé mají do části se zvířaty volný přístup.

Klokan i infikované mouchy

Na letišti Václava Havla se setkávám se specialistou na mezinárodní přepravu zvířat, panem Pavlem Klimentem. Přiváží mladé anglické buldoky, které čeká let za novými majiteli, přes Curych do Singapuru. Psi poklidně sedí v prostorných přenoskách, zatímco lidé vyřizují dokumenty a správné označení zásilky. „Pro uklidnění se používají homeopatika, Bachova terapie. Je důležité, aby byl pes při vědomí. Kdyby v přenosce bezvládně spal, mohl by se při případných turbulencích poranit o stěny přenosky,“ vysvětluje Pavel Kliment. Zásilku přebírá cargo export agent Marek, který kontroluje, jestli mají zvířata dost prostoru, vodu a krmení. Pak už zásilka projede přes rentgen, aby se zjistilo, jestli neobsahuje nebezpečné zboží. „Prochází nám tu nejrůznější zvířata. Nedávno letěl klokan, kolegové odbavovali tučňáky, komáry nebo infikované mouchy, které letěly na výzkum.“

Psí čich

Zvířata ze zemí mimo Evropskou unii musejí na pražském letišti projít kontrolou na specializované veterině, která je hned vedle hal s cargem. Náročnou práci na letištní veterině přibližuje paní Milena Hřebíková: „Žijeme hlavně na akvarijních rybičkách, těch přicházejí tisíce, ale prochází nám tu spousta různých druhů zvířat, včetně těch exotických, jako jsou lvi nebo sloni. Posílají se i různé laboratorní vzorky, zamražené sperma, mozky myší, sušený hmyz, různé protilátky a podobně.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.