Diskuze: Je člověk, který nezažil soužití se zvířetem, o něco ochuzen?

8. červen 2016
Dobrá vůle Plus

„Tak zase jednou tady a zase je to fajn. A ta péče! Kdybych se měl ještě jednou narodit, chtěl bych být opicí u pana Sokolíčka,“ napsal tu Jiří Suchý do pamětní knihy 30. dubna 1979. Dokument k 50letému výročí vyškovské zoo.

Životní příběh zakladatele Vyškovského zookoutku Zdeňka Sokolíčka je zajímavý sám o sobě. Byl respektovaným odborníkem (s kontakty například se zoo ve Dvoře Králové nad Labem), ale i svéráznou místní „celebritou“.


Poslechněte si dokument Aleny Blažejovské z cyklu Dobrá vůle s názvem Chtěl bych být opicí u pana Sokolíčka. A následně (od 29. minuty) diskuzi Romany Růžičkové s odborníky. Na téma příjali pozvání MVDr. Jaromír Svobodník, spolupracovník ZOO Praha a Veronika Paldusová z organizace Helppes.

Narozen v roce 1921, vystudoval Zdeněk Sokolíček původně obor kamera, a to na filmové škole v Bratislavě. Do toho ale přišla válka, vznik samostatné Slovenské republiky, a tak následoval návrat do Vyškova. Krátkou dobu se živil jako fotograf v ateliéru Josefa Krupičky.

Později (v roce 1953) stál u založení zoo v Brně a sedm let zde pracoval. Traduje se, že převážel krajtu pod košilí běžným autobusem ČSAD, aby ji doma krmil a léčil.

Vyškovské výročí

Zoo ve Vyškově slaví 50 let. Z někdejšího zookoutku se stal zoopark s řadou nových pavilonů a expozic. V roce 2006 přibyl Dinopark a v roce 2012 se pod správu zooparku dostala hvězdárna. Bylo také založeno Centrum environmentální výchovy Hanácký statek. Co se však nezměnilo, je duch místa.

Dobrá vůle Plus

Jak se vzájemně ovlivňují člověk a zvíře? To je téma pro hosty diskusní části pořadu Dobrá vůle Plus, kterými jsou MVDr. Jaromír Svobodník, spolupracovník ZOO Praha a Veronika Paldusová z organizace Helppes. Podle veterinárního lékaře Jaromíra Svobodníka je člověk, jenž nezažil soužití se zvířetem, o mnoho ochuzen. A Veronika Paldusová, která má spoustu zkušeností s canisterapií, k tomu dodává: „Zvíře je nejen výborným společníkem, dokáže vám zvednout náladu i ve velmi obtížných situacích, ale zvíře prokazatelně zlepšuje zdravotních stav při nejrůznějších onemocněních“.

„První zmínky o pozitivních účincích zvířecí léčby jsou již z roku 1792, dnes jen navazujeme na poznatky našich předků“, tvrdí Jaromír Svobodník. Co vše se díky soužití se zvířaty naučíme? Jak důležitý je osobní kontakt se živou přírodou ve 21. století? I na tyto otázky odpovídají hosté pořadu Dobrá vůle Plus.

Spustit audio