Diskuze: Mají u nás ženy stejná práva jako muži?

9. srpen 2016
Dobrá vůle Plus

Podle jejích zkušeností musí ženy pořád pracovat mnohem víc, aby se dostaly na místa, kam běžně vystoupají muži. Navíc se ženy oslabují vzájemnou konkurencí. Proto chce, aby raději spojily síly a pomáhaly jedna druhé.

Rostya Gordon Smith – kdysi emigrantka, původem z Havlíčkova Brodu – se svým anglickým manželem Simonem vychovala 4 syny a procestovala všechny kontinenty. V devadesátých letech se vrátila do své domoviny. Mimo jiné proto, aby i tady pomáhala ženám plnit jejich kariérní sny a přispívala k vytváření rovných příležitostí.


Rozhlasový portrét Rostyi Gordon Smith natočila Lenka Svobodová. Mistr zvuku Roman Špála.

Vyzývá české ženy, aby se namísto vzájemné rivality raději spojovaly a pomáhaly jedna druhé. Na podporu této myšlenky a s odvoláním na odkaz Elišky Krásnohorské založila spolek „Minerva 21“

Rostya Gordon Smith

Velmi rychle pro něj, jak uslyšíte, získala řadu zvučných českých ženských jmen. V jakém se ocitla prostředí? Jak jsme na tom ve srovnání s okolními státy?

„Požádali jsme naši spolupracovnici Kateřinu Havlíkovou, aby se vydala do pražských ulic a zeptala se náhodných kolemjdoucích, co že si myslí o rovnosti či nerovnosti mužů a žen v České republice. A tím zahajujeme zmiňovaný rozhlasový dokument," říká autorka dokumentu Lenka Svobodová.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio