Diskuze: (Ne)bezpečné očkování?

9. květen 2016
Dobrá vůle Plus

O tom, že Ministerstvo zdravotnictví může stále nařizovat očkování dětí, rozhodl v únoru minulého roku Ústavní soud. V České republice je tedy vakcinace nutná pro nepovinnou školní docházku. Bez této podmínky by děti neměly do školky nastoupit. Diskuze, která však kolem této vyhlášky panuje, otevírá otázky o bezpečnosti vakcín.

„Nejdůležitější je informačně dostat k rodičům možnost vyváženého a bezpečného schématu očkování 2 plus 1 u kombinované vakcíny a rozdělení od vakcíny s pneumokoky“, usuzuje v diskuzní části pořadu Dobrá vůle Plus doc. MUDr. Vojtěch Thon.


Poslechněte si dokument Aleny Blažejovské z cyklu Dobrá vůle na téma (ne)bezpečné očkování. A následně (od 29. minuty) diskuzi s odborníky. Na téma očkovat či ne přijali pozvání Martina Suchánková, předsedkyně sdružení Rozalio a doc. MUDr. Vojtěch Thon, zástupce přednosty Ústavu klinické imunologie a alergologie LF MU v Brně a FNUSA.

Senát schválil návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví v roce 2016. Novela požaduje, aby kompletní očkování nebylo podmínkou pro účast dítěte na škole v přírodě nebo na letním táboře. Zároveň snižuje sankci pro ředitele mateřských škol za přijetí neočkovaného dítěte z půl milionu na 30 tisíc korun.

Dobrá vůle Plus

Diskusní část pořadu Dobrá vůle Plus rozvíjí téma povinného očkování u nás, zároveň se ale snaží nalézt smírnou cestu – řešení, se kterým by byly spokojeny obě strany. Nálepkování a striktní dělení na „odmítače“ a „bezvýhradné zastánce“ povinného očkování bez možnosti osobního přístupu zatím nevede k cíli. Rodičům chybí zejména dostatek vyvážených informací o výhodách, ale i možných negativech očkování, lékařům zase čas pro důsledný individuální přístup ke každému dítěti a také zákonná možnost variability očkovacího schématu.

Co může změnit nový senátní návrh zákona o ochraně veřejného zdraví? Podle důvodové zprávy je cílem tohoto návrhu náprava „zjevné nelogičnosti v současné právní úpravě“.

autoři: Alena Blažejovská , Lenka Svobodová , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.