O Madle z Čech. Setkání s Madeleine Albrightovou

18. červenec 2016
Dobrá vůle Plus

„Nejdůležitější v mém životě je to, že jsem se stala Američankou,“ říká Madeleine Albrightová. „A pak to, že jsem byla ministryní zahraničí nejmocnější země světa. Jsem hrdá na to, že jsem se narodila právě tady.

Madeleine Albrightová (dívčím jménem Jana Marie Korbelová) se narodila 15. května 1937 v Praze na Smíchově Josefovi a Anně Korbelovým. Babička jí brzy začala říkat Madlenko a toto oslovení jí už zůstalo. Otec, právník a oddaný čechoslovakista, začínal diplomatickou kariéru v roce 1937 v Bělehradu.

Kvůli mnichovským událostem však byli Korbelovi už koncem následujícího roku zpět v Praze. Za pár měsíců (pouhých 10 dní po obsazení Československa) nasedli do nočního vlaku a přes Bělehrad se postupně dostali do Londýna.


Poslechněte si dokument Lenky Svobodové z cyklu Dobrá vůle s názvem O Madle z Čech: setkání s Madeleine Albrightovou.

„Byli jsme obklopeni samými Čechy a až na pár výjimek jsme nenašli žádné anglické přátele. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopila jejich způsob života a přestala se mezi nimi cítit nesvá. A tak jako my čekali na to, až se budeme moci vrátit domů, Britové čekali na chvíli, kdy je všichni cizinci opustí.“

Co všechno provázelo osud Madeleine Albright? Aby se Madlenka naučila francouzsky, rodiče ji poslali do internátní školy ve Švýcarsku. Po únoru 1948 se ale celá rodina sešla v Londýně a prchla před další totalitou. Tentokrát navždy a opravdu daleko. Za oceán. Do New Yorku. Získat tam politický azyl (natož pak občanství) nebylo jednoduché. Více v dokumentu z cyklu Dobrá vůle.

Lenka Svobodová s Madeleine Albrightovou během natáčení

Madeleine Albright s Lenkou Svobodovou během natáčení.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio