Yusra plave o život: Dokument o syrské uprchlici, která se dostala až na olympiádu

8. únor 2017

Dokument Yusra plave o život vznikl loni pro Radiožurnál. Jeho autorkami jsou Magdalena Sodomková a Brit Jensen. Třídílný dokument vypráví příběh o tom, jak se z neznámé dívky na útěku stává hvězda, která se dostala až na olympiádu do Ria.

Dnes osmnáctiletá dívka Yusra Mardini při útěku z Turecka do Řecka táhla s několika dalšími rozbitý člun a tím zřejmě zachránila život mnoha lidí. I díky tomu se stala hvězdou a štáby novinářů z celého světa o ní a s ní chtěly natáčet.

Až k Yusře domů se z novinářů celého světa dostává pouze Magdalena Sodomková – spolupracovnice Radiožurnálu, která Yusru, ještě neznámou dívku, potkala na Balkáně a sledovala její cestu do Německa.


První díl dokumentu si poslechněte ZDE >>
Druhý díl dokumentu si poslechněte ZDE >>
Třetí díl dokumentu si poslechněte ZDE >>

„Seznámili jsme se v Srbsku ve chvíli, kdy se Yusra právě chystala ilegálně překročit schengenskou hranici, a to tak, že se chtěla s kamarády proplížit kukuřicí,“ vzpomíná Magdalena Sodomková.

Až v Berlíně Sodomková zjistila, že Yusra Mardini je známá plavkyně ze Sýrie, kterou Mezinárodní olympijský výbor navrhl do týmu uprchlíků na letní olympiádu do Ria.

Jaké to je, žít po útěku v cizí zemi, integrovat se a zároveň čelit mediálnímu tlaku? O útěku obou sester, jejich příchodu do Berlína i přípravách na olympiádu a následné účasti v Riu vypráví tři části dokumentární série, která vznikla pro Radiožurnál a převzala ji i BBC.

autor: jpr
Spustit audio