Lidé se ptají, zda budou pokračovat reformy, říká čínský profesor žurnalistiky Chu Jung

20. květen 2015

Vládnoucí komunistická strana v Číně chystá stranický sjezd. Pořádá ho vždy jednou za 10 let a obvykle na něm dochází k obměně vedoucích funkcionářů.

Z médií se ale o kandidátech na stranické funkce nedozvíte.

„Nikdy o nich nemluví, abych byl upřímný, nezveřejňují jejich profil, jen formální souhrn informací,“ řekl Rádiu Česko Chu Jung, profesor žurnalistiky na univerzitě v Pekingu, host Fora 2000.

Jak profesor Jung dodal, ani poté, co se vybraní funkcionáři stanou členy politbyra, o nich Číňané, nezískají v oficiálních médiích dodatečné informace, pár řádků najdou jen na sociálních sítích.

Vyloučený „aparátčík“

Čínské úřady nedávno zablokovaly webové stránky, kde se psalo o vyloučeném stranickém funkcionáři Po Si-lajovi.

„Facebook je blokován, ale ne kvůli názorům stranických kandidátů,“ hájí taková opatření profesor Chu Jung.

Připouští, že čínská média nezveřejnila ani dopis více než 700 akademiků a bývalých politiků na podporu Po Si-laje.

„Informace oficiálního charakteru jsou považovány za důvěrné a chráněné,“ vysvětluje profesor Chu, „Je tedy velmi výjimečné, že byste si mohli takové informace vyhledávat.“

Debaty v kyberprostoru

Oficiálně, v médiích, politikové ani pozorovatelé neříkají nikdy nic. Ale na druhou stranu koluje mnoho informací kolem, hlavně v kyberprostoru. Také se posílají formou SMS nebo chatu,“ vysvětluje profesor Chu.

Podle něj se po Poově aféře může otevřeněji a kritičtěji o politice.

„Lidé teď debatují o budoucnosti Číny, ptají se, zda budou pokračovat reformy a diskutují o směru, který by měla země zvolit,“ říká akademik, který se věnuje výuce budoucích novinářů.

„Nemusím se shodnout s určitými lidmi na tom, co dělat v budoucnu, ale můžeme si spolu přece sednout ke stolu a diskutovat,“ myslí si o oponentech režimu profesor Chu.

autoři: mvo , mam
Spustit audio