Mats Karlsson: Vliv rozvojového světa roste

20. květen 2015

Ředitel afrických projektů Světové banky Mats Karlsson Českému rozhlasu Rádiu Česko řekl, že MMF a Světová banka už připouštějí větší podíl zemí, jako je Indie, Čína či Brazílie na svém rozhodování.

V čele Mezinárodního měnového fondu nedávno stanul opět kandidát Evropské unie. Bývalý francouzský ministr financí Dominique Strauss - Kahn porazil bankéře Josefa Tošovského, kterého nominovalo Rusko.

I když komentátoři připouštějí, že Rusko chtělo touto cestou rozdělit mínění politiků i veřejnosti v Evropě, výběr alternativního kandidáta podpořily i vlivné státy z jiných kontinentů, zejména Brazílie či Indie. Ředitel afrických projektů Světové banky a bývalý viceprezident MMF Mats Karlsson v rozhovoru pro Rádio Česko připustil, že už přestává platit léta zavedené pravidlo, podle něhož stane v čele MMF vždy Evropan a Evropská unie na oplátku podpoří Američana do vedení Světové banky.

"Myslím, že většina členských zemí je připravena na nový systém, v němž by respektovaly nové vlivné ekonomické velmoci," řekl Karlsson v rozhovoru, který s ním na konferenci Fórum 2000 vedla Martina Mašková. Podle Karlssona by asijské i africké země měly získat v tzv. brettonwoodských institucích, tedy v Mezinárodním měnovém fondu a Světové bance, větší vliv.

"Většinu otázek už dnes rozhodujeme v konsensu, ale nejdůležitější je vést dialog v zemích, kde financujeme projekty," uvedl významný bankéř. Mats Karlsson nyní řídí operace Světové banky v Ghaně, Libérii, Sieře Leone, Keni a Burkině Faso. "Starý dojem, že v Africe nic nefunguje, je absolutně falešný," tvrdí s ohledem na tuto zkušenost.

V nadcházejících měsících a letech by se podle Karlssona měli mezinárodní dárci, tedy vyspělé země, soustředit na investice do energetiky a na boj s globálními změnami klimatu. Africe by podle něj mohly pomoci levné bioenergetické zdroje, investoři by ale podle něj měli podpořit hlavně výstavbu vodních elektráren.

"V Nigérii a Angole jsme zaznamenali mnoho případů korupce v souvislosti s těžbou ropy," připouští Karlsson v odpovědi na dotaz po úspěšnosti zahraničních investic v Africe. Jak ale dodal pro Rádio Česko, afričtí politici jsou už dnes konfrontovaní s demokratickou diskusí, či svobodnými médii a povinnosti vyspělého světa je respektovat, že byli demokraticky zvoleni.

Poslechněte si celý rozhovor:

autor: mam
Spustit audio