Rebija Kadírová: Proti Ujgurům šly polovojenské jednotky

20. květen 2015

V Urumči, hlavním městě provincie Sin-ťiang na severozápadě Číny, úřady obvinily devět osob z útoků injekčními stříkačkami. Jeden z nich, patnáctiletý mladík, byl už odsouzen. Podle zpráv oficiální tiskové agentury Nová Čína a listu China Daily policie eviduje nejméně 531 potvrzených obětí útoků. Správní úřady v Urumči tvrdí, že jde vesměs o útoky na etnikum Chanů, což jsou místní obyvatelé čínské národnosti.

Z útoků správa provincie viní muslimskou menšinu Ujgury. Jejich údajné teroristické úmysly dokládá také nedávnými nepokoji v továrně na hračky ve městě Šao-kuan v jižní Číně.

Rebija Kadírová, exilová zastánkyně práv Ujgurů a někdejší vězeňkyně čínského režimu, v rozhovoru pro Rádio Česko naopak řekla, že úřady po ujgurských nepokojích z letošního července Sin-ťiang uzavřely a teď se snaží svůj postup zdůvodnit:

"V červenci úřady vyplatily kompenzaci čínským zraněným ve výši 200 000 jüanů a pozůstalým 400 000 jüanů. Někteří sami sebe zraňují, aby na ni měli nárok," oponuje Kadírová oficiálním zprávám s odvoláním na svědectví Ujgurů, kteří ze Sin-ťiangu uprchli do exilu.

Podle nich mezi těmi červenci zasahovali proti demonstrantům, byli lidé v krátkých tričkách a s obušky, což by nasvědčovalo tomu, že byly použity polovojenské jednotky.

Kadírová byla v Praze na konferenci s názvem Mír, demokracie a lidská práva, pořádané v Praze nadací Forum 2000, kde se i o právech Ujgurů mluvilo. Je také prezidentkou exilové Ujgurské světové asociace a Čína jí, podobně jako v případě Tibetu dalajlámu, viní z podněcování nepokojů v Sin-ťiangu.

"Stát tvrdí, že jde o konflikt mezi etnickými skupinami a chce před mezinárodním společenstvím odvést pozornost od toho, co se tam skutečně stalo," říká Kadírová.

Jak tvrdí, televize a další zpravodajská média často ukazují záběry Ujgurů, kteří útočí na Číňany. Do počátkem července přitom vláda povolala vlastní polovojenské jednotky, aby Ujgury zastrašily, doplnila Kadírová.

Al-Káida vzkázala Pekingu, že se Číňanům za jejich chování vůči Ujgurům pomstí. "Když tuto reakci Al-Káida vydala, hned jsme ji odsoudili. Řekli jsme, že nechceme, aby extremistické organizace zneužívaly naší věci," uvedla Kadírová.

Podle ní může přimět Čínu, aby dodržovala práva menšin hlavně západní svět. "Chceme, aby byl Západ razantnější," řekla v Praze Rebija Kadírová.

autor: mam
Spustit audio