Daniel Kroupa: Česká stopa ve Skotsku

22. září 2014
Glosa

Nejlepší whisky v životě jsem ochutnal ve Skotsku. V Edinburghu, v první polovině devadesátých let, jsem se, spolu s Petrem Pithartem a Jánem Čarnogurským, stal členem univerzitního klubu, kde páni profesoři holdovali tomu nejvybranějšímu, co tamní palírny vyprodukovaly.

Mé členství v této rajské zahradě trvalo jen po dobu konání mezinárodní konference o rozdělení Československa, na níž jsem měl tu čest být jedním z řečníků. Byla to opravdová čest, protože ti ostatní byli světově proslulí politologové, sociologové a filosofové. S jedním z nich jsem si opravdu porozuměl.

Jmenoval se Ernst Gellner, původem Čech z židovské rodiny, za války sloužil v RAF, poté vystudoval filosofii a sociální antropologii v Londýně, a pak se stal profesorem, mimo jiné v Edinburghu a v Cambridgi. Po sametové revoluci se vrátil domů a ještě než zemřel, posloužil české vzdělanosti dílem nemalým. Jeho spis Národy a nacionalismus vydaný v roce 1983 byl přeložen do deseti jazyků a dodnes patří ve svém oboru k základní literatuře.

Hlavní a poněkud překvapující Gellnerovou tezí je, že to není národ, co plodí nacionalismus, ale že nacionalismus plodí národ. Nacionalismem se rozumí požadavek, aby určité společenství mělo svůj stát. Tak například české venkovské etnikum, kterému jazykové i další bariery bránily v přístupu k vyšší kultuře, vznáší požadavek na vlastní stát a v zápase o něj se zformuje jako moderní národ. Podobně se ve vzdoru proti maďarskému útlaku zformovali Slováci, nebo Poláci v zápase s Pruskem a Ruskem či Irové s Angličany.

Gellnerova teorie nacionalismu je originální, ale nejsem si jistý, že poskytuje dostatečná vodítka v rozhodování pro nebo proti samostatnosti nějakého národa. Stát přece není spolek lidí, kteří se jen tak náhodou sešli, a když je to omrzí, tak se zase rozejdou. Pro zachování státu mnozí položili život, a také my máme tu povinnost.

Při debatě s panem profesorem v příjemném prostředí klubu u skleničky lahodného moku mě najednou napadla otázka: „A proč vlastně nás sem Skotové pozvali na konferenci o tématu, které se jich netýká?“ „Ale týká“, odpověděl, „potřebují know-how, protože se chtějí také osamostatnit“. Zpytuji od té doby svědomí, zda jsem jim neřekl něco, co jsem neměl. Utěšuji se však tím, že by na to stejně asi přišli sami.

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.