Daniel Kroupa: Tíha lidské svobody

24. duben 2015
Glosa

Poslední dobou se to, bohužel, opakuje stále častěji: teroristický útok, střelba na veřejnosti, záměrná havárie letadla. Ještě než se zjistí okolnosti takového strašného činu, už se objevují politici a ujišťují veřejnost, že jej spáchal „psychicky narušený jedinec".

V televizi vystupují psychologové a psychiatři, kteří vysvětlují, proč lidé takové skutky páchají. Je ovšem zřejmé, že tato vysvětlení mnoho nevysvětlují, protože podobné „psychické problémy" jako mají vrazi má, ne-li každý druhý, tak alespoň každý třetí.

O Andersu Behring Breivikovi, který 22 července 2011 povraždil sedmdesát sedm převážně mladých lidí, se vyjádřil český politolog Zbořil, že je především sociálně nedospělý psychopat. Apoštolský nuncius v Norsku Tscherig řekl, jde zjevně o vyšinutou osobnost. Italský sociolog Introvigne napsal, že jeho motivace byly patologického rázu. Podobných vyjádření nalezneme desítky. Norský soud nechal Breivika vyšetřit odborníky,kteří dospěli k závěru, že je paranoidním schizofrenikem, což potvrdila přezkumná komise. Pak ovšem nová komise dospěla k závěru, že v době činu byl příčetný a mohl být odsouzen k doživotnímu pobytu v třípokojovém bytě.

I v naší zemi jsme byli svědky podobné události, když nepočítáme střelbu v Uherském Brodě. 10 července 1973 Olga Hepnarová záměrně najela nákladním autem do skupiny třiceti lidí na tramvajové zastávce a osm z nich zabila. I tehdy se mluvilo o psychicky narušené osobě. „Něco takového přeci nemohl udělat normální člověk!"

Nyní sledujeme pátrání po zdravotním stavu německého pilota Andrease Lubitze, který s airbusem Germanwingsa se 144 cestujícími nejspíš záměrně narazil do země. Opět se mluví o jeho zdravotních a psychických problémech, a zatím se ukazuje, že byly podobné potížím mnoha jiných lidí. Ti však nevraždí.

Není mým záměrem znevažovat duševní trápení těchto osob, trápení, které jistě mohlo přispět k jejich činům. Chci spíše vyjádřit údiv nad námi moderními lidmi, kteří se tak úporně upínají k vědeckému vysvětlování příčin zločinného jednání, ačkoliv žádné takové vysvětlení možná nemá.

Tyto skutky mohou být prostě projevem naší svobody, která je svobodou právě proto, že nemá příčiny mimo sebe samu. Opravdu je tak těžké přijmout skutečnost, že můžeme činit rozhodnutí pro něco dobrého, ale také pro něco zlého? A že právě pro tuto svobodu neseme za své skutky mravní odpovědnost.

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.