Daniel Raus: Pohodlí

22. duben 2014
Glosa

Je to možná nějaký druh postižení, ale když se řekne slovo „pohodlí“, vyvolá to ve mně od raného věku dvojí představu.

Ba co víc, dvojí zcela protichůdnou představu. Jedna je ta klasická: sedím doma na gauči, čtu si Verneovku, hraje mi k tomu příjemná hudba, a já se krmím zmrzlinou, popíjím kofolu a zajídám to burskými oříšky. Druhá představa se váže k místu, zvanému Pohodlí.

Leží blízko mého rodného městečka Vysokého Mýta. Je kousek od Litomyšle (kde se narodil Smetana) směrem na Poličku (kde se narodil Martinů). Pohodlí byla kdysi komunistická rušička. A ta šrotovala od rána do večera, chrlila do éteru plevel frekvencí, abychom nemohli poslouchat zahraniční vysílání. Kdo bydlel blízko, neměl šanci.

Když běžel navíc nějaký zvlášť nebezpečný pořad, výkon se zvyšoval a působilo to jako nějaký přenos z říše fantazie, kde se zlý žralok snaží sežrat hodnou rybičku, ale ona vždycky nějak proklouzne, na chvíli se objeví, což potvoru žraloka rozzuří, takže mrskne ocasem a jde zase po ní. V éteru z toho byla směs vesmírných zvuků jakéhosi kolosálního zápasu dobra a zla.

V paměti mi z té doby zůstal obrázek mého táty, jak chodí po kuchyni s tranzistorákem a dlouhým drátem, různě s ním kroutí a přikládá ho k topení a jiným předmětům, ale ozývají se pořád jenom ty pazvuky, až se v jednu chvíli stane zázrak a z tranzistoráku vyleze jedna celá, nerušená věta ze Svobodné Evropy. Za okamžik zase převládnou pazvuky, ale můj otec vítězoslavně prohlásí: tak jsem ji přece chytil.

Píšu to proto, že mám na stole publikaci, která si zaslouží pochvalu. Vydal ji Ústav pro studium totalitních režimů, jmenuje se Paměť a dějiny a je celá o zahraničním vysílání za války druhé a za války studené. Tedy za časů cholery nacismu a komunismu, kdy svobodná informace nebyla zadarmo, kdy se vlastní názor říkal na vlastní riziko.

Už se těším, až si ji vezmu domů, sednu si na gauč, pustím příjemnou hudbu a budu si v ní listovat. K tomu si dám burské oříšky a možná zmrzlinu. Bude to skutečná a nefalšovaná pohoda. Mimochodem, po pádu bolševika šířil onen vysílač mezi Litomyšlí a Poličkou kuriózně Svobodnou Evropu. Můj otec přestal běhat s drátem po místnosti. Jeho tranzistorák měl totiž skvostný příjem.

autor: Daniel Raus
Spustit audio