Daniel Raus: Zlaté časy

8. duben 2014
Glosa

Až se jednou proslavím a zbohatnu, hodlám založit politickou stranu. Bude se jmenovat Zlaté časy a bude mít jenom jednoho člena, kterým budu já.

Možná tam vezmu ještě bráchu a pár kamarádů, ale manželky v žádném případě, mohlo by se to vymknout z ruky. Členská základna bude totiž rozhodovat o všem podstatném i nepodstatném, od peněz až po program.

Účelem bude samozřejmě získat co nejvíc hlasů, protože každý hlas je stokoruna, a když máte hodně hlasů, máte hodně stokorun. Pokud přeskočíte laťku a slavně vstoupíte do Poslanecké sněmovny, začnou se sypat štědré příspěvky od státu. Jeví se to prostě jako dobré bydlo býti v naší zemi politikem. A to ještě není řeč o různých penězovodech a penězojemech.

Aby byla moje strana úspěšná, vstoupí do kampaně pod heslem "Zlaté časy potřebují vaše hlasy". V různých oblastech se to ušije na míru cílové skupiny. Zemědělcům se bude hlásat "Vaše klasy potřebují Zlaté časy". Pankáčům bude určeno "Zlaté časy zbožňují vaše vlasy". Kolem věznic budou nápisy "Zlaté časy vás dostanou z basy", atd. Země se oblepí plakáty, každému se něco slíbí, a zbytek půjde samospádem.

Klíčem k efektivnosti bude ale ona členská základna jednoho muže. A vodou na mlýn česká nechuť býti organizován. Řekněte sami, není to zvláštní, že zdejší partaje mají tak málo členů? Maximálně desítky tisíc. Kdybyste je všechny podtrhli a sečtli, vyjde vám to na plus mínus jedno procento obyvatel. Jinými slovy, polistopadová éra se tady odvíjí v duchu hesla Češi proti členství kdykoliv a v čemkoliv.

Má v tom prsty pochopitelně totalita. Sotva se člověk narodil, už ho hlásili do jiskřiček a pionýrů a svazů a revolučních hnutí. Kdo se nechtěl politicky angažovat, ten tam trpně byl. A kdo z těch svazů a revolučních hnutí vystoupil, ten se paradoxně politicky angažoval. Prostě svět naruby.

Když nakonec absurdní divadlo padlo, my Češi jsme si vydechli a začali jsme si užívat luxusu nečlenství. Slastně si vydechujeme už pětadvacet let. Akorát nám tak trochu uniká, že i za tento druh luxusu se draze platí. A tak myslím, že až se jednou proslavím a zbohatnu, moje Zlaté časy by mohly mít skutečné zlaté časy. Jen se, milí Češi, prosím nevzdávejte svého těžce nabytého luxusu nečlenství.

autor: Daniel Raus
Spustit audio