Jan Jandourek: Jan Pavel a vosí hnízda

16. říjen 2014
Glosa

Bylo to 16. října léta Páně 1978. Ve Vatikánu byl zvolen papež Jan Pavel II. Občansky se jmenoval Karol Wojtyla.

Nám byl blízký, protože svět, ve kterém se nedalo svobodně dýchat, jsme sdíleli s jeho rodným Polskem. A pro celou jednu generaci až do své smrti v roce 2005 byl prostě papež, protože ta generace nikoho jiného na stolci v Římě nepamatovala. Asi tak, jako naši pradědečkové měli celý život císaře Františka Josefa.

Ke Karlu Wojtylovi se váže zajímavá historka z II. Vatikánského koncilu. V atmosféře šedesátých let věřili jeho protagonisté v rozumný dialog. V Polsku si ale katolíci užívali dialogu s mocí po svém. Arcibiskup Wojtyla sloužil v mrazivém počasí půlnoční mše pod širým nebem, protože komunisté hatili stavbu kostelů. Biskup a později arcibiskup Wojtyla několikrát vystoupil na koncilu se svými příspěvky. A dostalo se mu zvláštního poučení. Když jednou mluvil, přerušil ho moderátor kardinál Döpfner slovy: "Excelence, prosím, skončete, váš čas vypršel." Působí to úsměvně, když si uvědomíme, jak dlouho ještě čas tohoto muže neměl "vypršet".

V roce 1963 zemřel svolavatel koncilu Jan XXIII. S napětím se čekalo, zda jeho nástupce Pavel VI. bude v koncilu pokračovat. Kdysi totiž pronesl o svém předchůdci větu: "Ten svatý chlapík si zřejmě neuvědomuje, že strká prsty do vosího hnízda...". Štafetu po něm ale nakonec převzal. Nic netuše také otevřel Wojtylovi cestu k papežskému trůnu, když ho roku 1967 jmenoval kardinálem.

Věta o strkání prstů do vosího hnízda vyjadřuje přesně to, co od vedoucích postav ve společnosti čekáme. Že budou vosy dráždit. Jan Pavel II. měl těch hnízd k dispozici hned několik, především celou část světa, ovládanou ateistickým režimem, se kterým bylo těžké se domluvit.

Přesto se o to snažil a často kvůli tomu narazil i ve vlastních řadách. Mluvil s generálem Pinochetem, generálem Jaruzelskim, Fidelem Castrem a Jásirem Arafatem, Matkou Terezou a navštívil jako první papež v historii synagogu i mešitu. V něčem byl radikálně nový, v něčem zcela tradiční. Historie ukáže, co zůstane.

My, co jsme Jana Pavla II. pamatovali, ale víme, že díky němu jsme si z historie užili i tu lepší část. Působí skoro dojmem, že jeho čas pořád ještě nevypršel.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.