Jan Jandourek: Když pravda zdivočí

10. listopad 2015
Glosa

Když spisovatel Karel Čapek napsal v roce 1922 knížku Továrna na absolutno, nesetkal se s velkou chválou. Nelíbilo se, že kapitoly mají různé tempo. Jako vždycky se objevilo obvinění z kýče. Prostě nezdálo se, že by to bylo veledílo. Čapek uznával, že knížka má své mouchy. Psal ji ovšem nejdříve jako fejetony na pokračování do Lidových novin.

Dnes, skoro po jednom století, ale vidíme, že to bylo dílko prorocké. Jak to Čapek uměl.

Továrna na absolutno popisuje vynález stroje, který má uvolňovat z hmoty energii, ale kromě toho uvolňuje také jakousi božskou sílu, která vstupuje do lidí. Jednotlivě jim to dělá dobře, všelijak prorokují a dělají zázraky a další poměrně neškodné věci. Jakmile je těch lidí hodně, nastanou konflikty a nakonec je z toho krvavá světová válka.

Takže jsme svědky toho, že mnoho lidí si myslí, že mají také nějakou „továrnu na absolutno" a výsledkem je absolutizace jakékoli myšlenky. Na konci pak stojí zkáza a smrt. Známe to v celých dějinách a vidíme to i dnes. V souvislosti s migranty se hodně mluví o islámu a objevují se názory, které z každého muslima dělají potenciálního teroristu.

Jenže každé náboženství a také ateismus mají svou smrtonosnou složku. Jistý si nemůže být nikdo. Jak víme, smrtelný spor kdysi dokázali sedláci udělat i z pěstování brambor. Zvláště pikantní je, když se smrtonosným stane boj proti fanatismu a tmářství, jak jsme to viděli u francouzské revoluce a komunismu.

Výsledkem poznání toho, jak končí fundamentalismus a fanatismus nesmí být odmítnutí myšlenek a lidí, kteří mají nějaké myšlenky. Odmítnout musíme karikatury myšlenek, které vedou ke zkáze.
Jak kdysi říkal anglický spisovatel a Čapkův současník Chesterton, hereze je pravda, která zdivočí.

To ještě neznamená odmítnout pravdu. Znamená to odmítat zdivočení. Máme rádi kočky a psy i lidi. Nemáme rádi vzteklinu. Tohle poznání by stačilo uvést do praxe a nastane ráj na zemi. Takový ten malý lidský, pochopitelně. Ale stačilo by to.

autor: Jan Jandourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.