Jana Šrámková: České století proti Islandu

25. listopad 2014
Glosa

V předvečer 17. listopadu se mohli diváci České televize rozhodovat mezi dvěma lákavými nabídkami. Totiž mezi prvním dílem nové série historického cyklu České století a kvalifikačním fotbalovým utkáním na EURO 2016 Česko – Island.

Byli jsme zrovna na návštěvě a naše společnost se rozdělila na dva tábory. Skupina, říkejme jí pracovně zavádějícím označením sportovci, naštěstí naznala, že před velkým výročím nesmí dějiny sabotovat. Uvolila se přijít o úvodní čtvrthodinu utkání ve prospěch srpna '68, kterému se věnoval díl Musíme se dohodnout.

Z Českého století jsem nadšená. Ohlasy, které mu vyčítají malou interpretační odvahu mi přijdou liché. Abychom mohli s něčím polemizovat, potřebujeme to nejprve znát, což je u většiny populace naivní předpoklad. Kromě jiného tak seriál nese nedocenitelný pedagogický rozměr, přitom se vyhýbá většině jeho negativních průvodičů, jakými jsou schématičnost, nuda a nízká kvalita.

Jednotlivé díly jsou statické jak konverzační hra na neměnné scéně. Vzpomínka na starší díly se mi v paměti slévá do množiny kanceláří, jednacích místností, sálů a přijímacích pokojů. Zvláštní, že jediné vzpomínky na vzdušné exteriéry se pojí s exilovými záběry. Přesto seriál nenudí a rozhodně mu nechybí napětí. Ta nehybnost je tu významotvorná.

Díl o srpnu '68 dosáhl ve statičnosti vrcholu. Už se ani nepřechází z místnosti do místnosti. Janu Vondráčkovi v roli Oldřicha Černíka ve vaně až na hranici únosnosti ne a neodpadá popel z cigarety. Na tom, co čeští politici lapení v Moskvě říkali a dělali, vlastně nezáleželo. Dokud se nepodvolí, nestane se nic, žádný pohyb, ani popel neodpadává.

Po takovém diváckém zážitku rozhodně žádná chuť koukat na fotbal. Sport, který pro mě ztělesňuje frustraci, že nemůžete nic, protože vám pořád někdo stojí v cestě a plete se pod nohy. Když je míč chvíli na vaší straně, stejně jen bezmocně přihráváte sem a tam, dokud o něj nepřijdete. Utkání s Islandem ale přineslo v dramaturgii Českého století nečekaný obrat. Prostě to šlo. Česko tlačilo a důsledně potetovaný mančaft nám dopřával, byť nerad, prostor. Ponechme teď stranou, že náš vítězný gól byl tak trochu islandský vlastní. Ale stejně.

Náramně by mě zajímalo, jestli až moje pravnoučata budou sledovat seriál Další české století, bude svou atmosférou podobnější tomu stávajícímu, nebo spíš utkání s Islandem. My už ho neuvidíme, nicméně na scénáři se právě pracuje.

autor: Jana Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.