Jana Šrámková: Divokým Kurdistánem

26. srpen 2014
Glosa

„Je jenom jedna cesta, tudy,“ řekl můj průvodce. „Je vyšlapaná?“ „Ne, od okolní půdy ji nerozeznáš. Pojď!“ Následoval jsem Júsufa podél hustých křovin, které pokrývaly okraj údolí kolem dokola tak, že cizinec neměl o jeho existenci ani tušení.

Mayovky s Vinnetouem mě nikdy nebavily, ty byly ve filmu. Moje byly ty tajemné, s barevnými obrazy ve vlastní hlavě. Nejradši jsem měla orientální, stejné příběhové schéma, jen se Old Shatterhand jmenuje Kara ben Nemsí, jeho kůn Hatátitlá je Ríh a Sam Hawkens je Hadží Halef Omar. Jedna kniha nese název Divokým Kurdistánem, a právě v ní listuju.

„Tudy se lesem dostaneme do Šejk Adí,“ ujistil mě, „ale jenom Jezídí dokáže najít cestu."
Júsuf rozhrnul křoví, a teď jsem před sebou uviděl širokou kotlinu, jejíž stěny čněly kolmo vzhůru a kam se dalo sestoupit jen z jediného místa, kde jsme právě stáli.
„Je to skrýš, že nic lepšího se v přírodě nenajde.“
„Však už také jako skrýš posloužila, efendi. Při posledním pronásledování Jezídů tu našlo úkryt přes tisíc lidí. Proto nikdo z nás toto místo neprozradí. Je možné, že ho znovu někdy použijeme.“

Vypadá to, jako by se od dob, kdy Kara ben Nemsí putoval Ve stínu padišáha, změnilo jen málo. Tisíce Jezídů prchají před bojovníky Islámského státu, putují pohořím Džabal Sindžár, ukrývají se. Hory, stezky, údolí. Pohřbívání zaživa, znásilňování, prodávání do otroctví.

Zatímco dobrodružné knihy se úlevně soustřeďují na vedení boje, strategie a akci, mediální obraz setrvává se statisty a je o poznání trhanější. Tisícům Jezídů v horách hrozí smrt hlady a žízní, vylíčí reportáž, cítíme, že jde o minuty. Přijde pomoc, dokud je čas? A ticho. Ticho celý den. Dva. Zprávy odjinud, další program. Počítám, kolik si za tu dobu natočím skleniček vody. Ještě čekat? Už ne?

Zatímco Karel May sbíral podklady pro své psaní z cestopisů a map, my sledujeme genocidu živě uprostřed obýváku. Jen pořád stejným způsobem, jako se čtou knihy. Sedíme a čekáme, kdy se toho ujme Kara ben Nemsí.

„Júsufe, proč vás vlastně pronásledují?“
Na internetu aspoň dohledávám kontext, důvody, ale zas najdu jen to, co v mayovkách.
„Tvrdí, že kvůli víře, efendi. Ale už jsem ti říkal, teď jako jindy je to jen záminka. Pašovi na víře nezáleží. Chtějí nás zcela vyhladit.“

autor: Jana Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.