Jana Šrámková: Literáti post mortem

24. březen 2015
Glosa

Média obletěla radostná zpráva. Ostatky nalezené v madridském klášteře trinitářů pod náhrobkem označeným M. C. prý skutečně patří Miguelu de Cervantesovi.

V hrobce se našly sice ostatky sedmi lidí, pravděpodobně manželky a dalších post mortem návštěvníků, nicméně mistr mezi nimi pravděpodobně také je. Jásáme, evropský literární život je obohacen o další exkluzivní tělo, nebo alespoň jeho úlomky. Ostatně fragment se v literatuře cení odjakživa.

V českém literárním životě funebrální orientace také došlo k události významné, leč v adekvátním měřítku decentnější. Na Olšanských hřbitovech byla Karlu Havlíčku Borovskému, jako první ze slavných osobností, instalována na hrob vkusná kamenná tabulka s QR kódem. Při vzpomínkové procházce si stačí ofotit rov chytrým telefonem a dostanete se na Havlíčkův posmrtný profil. Hned budete vědět, že je v Pánu téměř 160 let a jak dlouho pobýval v Brixenu.

Žádný autorův text na profilu nenajdete, jeho slovo by snad mohlo být nepřípadně živé. A k naší smůle nám nezanechal ani žádné video, ale pár biografických údajů nikdy neuškodí. QR kód představuje rafinovaný způsob, jak se při kontaktu s literátem maximálně vyhnout slovu. Proč ho nenahradit vyžranou pláství zubatého kódu a ze sportu neprohnat telefonem nějaká ta data?

Podle konceptu smrti autora nemají spisovatelé do interpretace vlastního díla co mluvit. Podle autorského zákona ztrácejí i dědicové sedmdesát let po jeho smrti nárok na zacházení s jeho odkazem. A podle nepoměrně staršího zákona smrti těla je to všechno každému post mortem už blaženě šuma fuk. Ale pochybuji, že by Cervantes s Havlíčkem považovali právě svoji tělesnou schránku a pár biografických dat za svůj hlavní odkaz světu.

Co si zkusit místo muzeálního výletu přečíst kapitolu Důmyslného rytíře Dona Quijota de la Mancha. Není náhodou románem o tom, co všechno s námi může udělat, když čteme? A to ne posmrtné digitální profily, ale kupříkladu rytířské romány. Právě na základě jejich četby se totiž zchudlý šlechtic Quijote ambiciózně vydá na podobnou výpravu jako jeho oblíbení hrdinové.

Fakt, že tím nejde příliš s dobou, že vypadá směšně a jeho pracovní výsledky nejsou úplně měřitelné, patří k práci velikánů. Tak jako k efektivní práci v korporaci patří all inclusive dovolená ve Španělsku s návštěvou muzea Miguela de Cervantese. A nedělní procházka s chytrým telefonem na Olšanské hřbitovy.

autor: Jana Šrámková
Spustit audio