Jana Šrámková: Na čipovanou

7. květen 2015
Glosa

Vzpomínám na dobu, kdy mi slovo čip evokovalo pouze disneyovský animovaný seriál o Chipovi a Daleovi. Později se ke slovu přiřadila asociace bratrova stejnojmenného objemného měsíčníku o počítačích. Ani přes tehdejší exkluzivitu hladkých barevných stránek mě v něm nikdy nezajímalo ani slovo.

Dneska si život bez čipů těžko představit. Jsou v každém digitálním zařízení od telefonu přes foťák a tiskárnu po dálkové ovládání. A přestože čipům pořád nerozumím víc než Chip a Dale, jen na klíčích nosím dva. Ba i můj prvňák mi denně hlásí, jaký oběd si v jídelně čipnul na další den.

Do překotných inovací se nicméně konzervativní střední Evropa nehrne, proto tu povinné implantování čipů zaměstnancům a dětem ještě není na denním pořádku. Ovšem ministr školství Marcel Chládek se to z bezpečnostních důvodů rozhodl alespoň kompenzovat. Než to přijde, chce všechny děti opatřit alespoň čipovými kartami.

Elektronická třídnice, do které se žáci v každé učebně samy napípnou. Píchačky, klasifikace, pozdní příchody, vytížení učeben. Elektronická evidence je pro sběr dat a jejich snadné vyhodnocování jistě krokem vpřed. Nicméně odosobnění vzdělávacího procesu v tovární postup zase o něco pokročí.

Rodičům dopřejeme nepřetržité monitorování polohy a výkonů dítěte. Utvrdíme je tak v roli manažerů a kontrolorů životů svých dětí. Nemají je ale vést k odpovědnosti a samostatnosti? Takhle dětem sdělí, že jsou stádo pasivních nesamostatných objektů. Nebudou-li plnit, co mají, a vybočí z řady, začnou pípat.

Už vidím ty páry rodičů a dětí, jak na sebe po škole jen němě kývnou, protože není třeba nic říkat. O čem a proč si s druhými ještě povídat, když všechna data našich životů plují éterem. Co se probíralo, co se psalo, co odpadlo, jaké byly známky, co k obědu a jaký je úkol? Mladší, upovídané děti budou rodiči odbývány: Vždyť já vím, chodí mi to na mobil, tak už dělej. A starší děti budou odbývat rodiče: Tak se podívej, když tě to tak zajímá, ne?

Nemají se spíš žáci ve škole učit přirozeně komunikovat? Je riziko neurózy ze stálého dohledu lepší než rizika jiná?

Jednu zajímavou výzvu s sebou povinné očipování dětí ale přece jen nese. Technologicky zdatnější žáky bude motivovat celý školní systém hackovat. Třeba za podtrženou jedničku v předmětu výpočetní technika. Premianti si známku zanesou do systému sami.

autor: Jana Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.