Jana Šrámková: Tak nám zabili Mesiáše

18. duben 2014
Glosa

Je Velký pátek. Pokud by si toho někdo nevšiml. Což se může dost jednoduše stát, přehlédnout Velký pátek jde jako nic. Volno máme totiž až v pondělí, kdy se z liturgického hlediska neděje nic moc, zato se líhnou zajíčci ve staniolu a demoluje lidová tvořivost vybitá na platech vajec.

Na Vánoce potkáme jesličky s příslušenstvím figur nebo zvěře na každém větším náměstí. Ba pro útulnou vánoční atmosféru i v každém nákupním centru, abychom nemuseli až na náměstí. Ovšem na Velikonoce se to vztyčenými kříži s umírajícím ve veřejném prostoru zase tak nehemží. Asi to nestimuluje prodej ani osobní pohodu.

Smrt se moc nenosí. Novorozeňata zaplavují naše facebookové profily, ale umírajícího příbuzného tak často k olajkování nevystavujeme. Smrt je v lepším případě něco privátního, v častějším cosi nepřípadného. Smrt se nám nechce. Slavení svátků tak bez překvapení kopíruje celospolečenské fenomény. Vánoce ano, Velikonoce ne, a to i přesto, že v západní křesťanské tradici svým významem druhé svátky převyšují ty první. Ono oslavovat narození hrdiny bez dotažení jeho příběhu k pointě je ostatně trochu neuspokojivé i z hlediska vyprávění. Na druhou stranu v době nekonečných seriálů se neuspokojivost vyprávění ztratí, hlavně dokud máme, co slavit a na co koukat.

Kromě Velikonoc právě probíhají taky židovské svátky Pesach, přesně ty, na které šel kdysi Kristus s učedníky do Jeruzaléma, a tak se jim přihodily Velikonoce. V ustanovení svátku Pesach čteme: „Až se vás vaši synové zeptají: ‚Co pro vás tento obřad znamená?‘ Odpovíte: ‚Pesach je oběť beránka Hospodinu, který v Egyptě ušetřil domy Izraelitů. Udeřil na Egypt, ale naše rodiny zachránil.‘“

Neboli abyste, děti, nezapomněly, jak to tehdy bylo, když Hospodin vyvedl Izrael z Egypta, sejdeme se každoročně celá rodina u stolu, budeme zpívat, co jindy nezpíváme, jíst, co jindy nejíme, hořké byliny a nekvašené chleby a spoustu jehněčího, ze kterého nesmí nic zbýt, takže lepší někoho přizvat. A u toho si budeme vyprávět, proč to děláme. A tomu všemu se říká tradice. Kontinuita. Ač jistě, proč nenechat informování potomstva na škole, kde jim zas můžou pustit nějaké prima výukové video.

Je Velký pátek. – Tak nám zabili Mesiáše. Kterýho, paní Müllerová?

autor: Jana Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.