Jaroslav Šonka: Bobr nejen v Bavorech

15. duben 2014
Glosa

Jako dítě jsem jen tušil, co to je bobr. Vystupoval občas v románech Ernesta Thompsona Setona, u Karla Maye se občas objevila bobří čapka, ale realitu bylo možné ohledat jen na hradech a zámcích, ve vycpané formě. „Poslední ulovený bobr“ tam a tam. Živý bobr ve volné přírodě neexistoval.

Dnes je tomu jinak. Ale málokdo se těší z faktu, že bobři opět kolonizují místa, kde dříve žili. Sotva kdo si uvědomí, že to je ukazatelem pozvolné očisty našich vod. Zprávy o bobrech v našich médiích, ale také u sousedů, vypadají jako zprávy o výskytu epidemií.

Naposled jsem se o bobrech dočetl v Bavorsku. Po sto padesáti letech bez bobrů si zemědělci zvykli stavět polní cesty na okraji pole, často podél hrází vodních toků. Klenba bobří nory však není dost silná na traktor. A vzniká problém, který se řeší pomlouváním bobrů. Že by polní cesta nemusela vést podél vodního toku, jak tomu ostatně bylo dříve, o tom se nediskutuje. Bobří hráze pak prý ohrožují nízko položená osídlená místa tím, že mohou způsobit záplavu.

O těchto místech však víme, že vznikla historicky viděno poměrně pozdě. Bobři nám jen říkají, že tam žádné budovy neměly stát. V novinách jižní Moravy jsou pak obrázky těžké techniky, odstraňující škody, které způsobili – kdo vlastně?

Ale zpět do Bavor. Mají tam dva placené bobří pověřence a obce mají u některých ouřadů bobří problém v popisu práce. Vím také, že v Braniborsku a Sasku Anhaltsku na středním Labi bobr žádné škody nepáchá, protože je tam řeka poměrně přírodní, se širokou záplavovou zónou plnou vzácných druhů. Tam si bobra váží, protože jim naznačuje, že se jejich socialisticky silně znečištěné prostředí zlepšilo.

Není příliš pravděpodobné, že v tamní krásné krajině někdo přistoupí na české plány zesplavňování a betonování Labe. Raději budou chytat opět migrující lososy. Zatímco na Moravě média šokují zprávami, jak bobři mohou způsobit záplavy, vědí na středním Labi, že přirozený vodní tok umožní zachycení podstatné části povodňových vln a chrání tak níže položené oblasti. Inu, bobři jsou pro mě sympaťáci.

Chcete-li mé údaje na internetu zkontrolovat, je zde jedna důležitá informace. Německy se bobr jmenuje bieber. Němčináři, vězte, že se budete muset prokousat balíkem zpráv o jakémsi zpěvákovi. Bude mu za 14 dní dvacet. Taky sympaťák.

autor: Jaroslav Šonka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.