Jaroslav Šonka: Vejce, ignoranti a komisař

17. červenec 2014
Glosa

Snažil jsem se nakoupit vejce z chovu slepic, který není klecový, abych nepřispíval k mučení slepičích chudáků.

Už dávno jsou vejce značená v celé EU podle jednotného systému. V Německu se už děti ve školách učí, že číslo na vejci označuje producenta a kvalitu. Nula je bio, tři jsou klecová, jedna a dvě něco mezi. V Česku jsou vejce orazítkovaná také, ale na obalu o tom není napsáno nic. Vyobrazené slepice se usmívají, i když jsou to vejce trojková.

Občas nakupuji později večer - i hledal jsem na Újezdě supermarket. Vejce jen trojková, ve třech obchodech. Personál neví, co chci na vejci vidět. V jednom obchodě jsou kartony obaleny gumičkami a personál zřejmě urážím, když gumičky sundávám a chci se podívat na něco, čemu nerozumí.

V rádiu nade mnou běží zprávy o tom, že v noci bude koalice určovat osobu, kterou pošle do Bruselu jako evropského komisaře či komisařku. A média zacházejí s informacemi o tomto výběru podobně jako obchodníci s trojkovými vejci.

Nikdo nevysvětlí, jak a proč se komisaři vybírají. Zas je řeč o národních zájmech - jenže těch se přece komisařská pozice týkat nemá! Komise má jednat o zájmech celé unie. Komise, jakási evropská vláda, navrhuje věci, které se z hlediska národních zájmů probírají na Evropských radách. A ty koordinují ony národní zájmy.

. Ano, státy mohou navrhovat do Komise někoho, o kom si něco myslí. Ale tohle se dojednává týdny dopředu, je to něco za něco a je nutné, mít nějaký vliv a důvěru ostatních. Těchto prvků se Česká republika za Topolánkovy a Nečasovy vlády pod dohledem Václava Klause úspěšně vzdala.

Vlivu se vzdává bohužel i současná vláda. Nechala vše na jednání s Bruselem. Na výběr resortu v Evropské komisi mají členské státy jen velmi omezený vliv, protože se Komise schvaluje hlasováním Parlamentu a Rady. Mají ale přece jen něco nabídnout - odbornost a schopnost vstřícného jednání.

Místo toho česká vláda zopakovala světu divadélko opožděné a žabomyší vnitřní komunikace. Chce tohle někdo v Bruselu vědět? Těžko. Věřme jen, že naše vlády - ať už je řídí levice, či pravice - nechtěly a nechtějí do Bruselu pokaždé vozit trojku z domácí klícky.

autor: Jaroslav Šonka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.