Jaroslav Veis: Morální hazard aneb Hazard s morálkou

25. červen 2015
Glosa

Morální hazard je docela moderní pojem. Ještě před pár lety by spousta lidí chtěla vysvětlit, o co jde. Pak se ale z bankovnictví stala jakási alchymie třetího tisíciletí, která slibovala, že ve zlato promění amalgám z bezcenných hypoték, dluhopisů hroutících se států, vše okořeněno trojáčkovým ratingem renomovaných investičních bankéřů.

Dopadlo to podobně jako ve Zlaté uličce za Rudolfa II. Nové zlato nevzniklo, jen to stávající se přestěhovalo z účtů klientů bank na privátní účty bankéřských alchymistů.

A začalo se mluvit o morálním hazardu, tedy stavu, kdy se jedinec či společnost chová jinak v případě, že nese plné riziko, a jinak, je-li riziko umenšeno pojištěním, zárukou, dominantním postavením na trhu či jinou podobnou skutečností. Tomuto modernímu moru se daří zejména v bankovnictví, pojišťovnictví, správě státního majetku a měnové politice, zkrátka všude tam, kde si můžete vesele zariskovat s vědomím, že nad výdělkem za vás bude plakat někdo jiný.

Další dimenzi získal morální hazard v roce 2009, kdy se provalilo, že řecké vlády lžou o schodku státního rozpočtu. O půl roku později přiteklo do země z Eurozóny a od Mezinárodního měnového fondu prvních sto miliard eur záchranného úvěru. Od té doby je aténský trychtýř nastaven, eura tečou a skeptici varují před morálním hazardem na státní, ba evropské úrovni, protože taky jiné státy může napadnout, že nasekat dluhy se vlastně vyplatí. V nejhorším to přece táta Brusel se strejdou Mezinárodním měnovým fondem a tetou Evropskou centrální bankou nakonec zamáznou.

Ještě že tahle morální neřest do české kotliny přes hraniční hvozdy nepronikla, chce se libovat. Hypotéční krize se nám vyhnula a schodek rozpočtu je rozumný. Ve specifické národní podobě umíme ale o to lépe hazardovat s morálkou jinak, hezky česky. Vždyť co jiného než česká podoba morálního hazardu byla privatizace, pro kterou jsme si našli hezký krycí název tunelování?

Kdo ví, zda se jednou nebudeme v kategorii morálního hazardu ucházet o uznání světového prvenství. Vždyť v době, kdy lobbyisté Clintonově vládě teprve uvolnění trhu s hypotékami podstrkovali, Enron byl ctihodnou a perspektivní společností a Řekové s fixlováním účtů začínali, bylo u nás už prakticky dotunelováno!

Škoda, že se nikdy nedozvíme, kdo dal českému tunelu jeho nový a stále živý obsah. Zasloužil by si přinejmenším cenu Jazykovědného sdružení České republiky. Mohla by se jmenovat Prix Blanka a sponzorovat by mohl Metrostav s pražským magistrátem.

autor: Jaroslav Veis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.