Jaroslav Veis: Od zlatých ručiček ke zlatým hlavičkám

24. duben 2014
Glosa

Žijí mezi námi pamětníci zlatých českých ručiček. Tedy přesvědčení, že my Češij sme zručnější a vynalézavější, než jiné národy.

Zlatorukost se projevovala tím, že Čech dokázal to, na co si nečech musel zavolat specialistu. Někde stačila schopnost vyměnit žárovičku v blinkru kolegova auta – taková je moje zkušenost z jedné americké univerzity – jinde musel zlatoruký Čech umět sestrojit z rozbitého vysavače a korunek od pivních lahví fungující holicí strojek.

Jedním z vrcholných děl zlatých českých ručiček je nepochybně losovací počítač používaný u nás donedávna při zadávání veřejných zakázek. Když se sečtou všechny evropské dotace, které se nejspíš budou v důsledku jeho používání vracet, jde o jeden z nejdražších computerů světa a tak není divu, že ho majiteli dříve, než ho mohla zabavit policie, ukradla skupina neznámých maskovaných mužů, nejspíš zaměstnanců známého zločince Goldfingera.

Jak se však zdá, zlaté české ručičky postupně nahrazují zlaté české hlavičky,tedy přesvědčení, že my Češi jsme mimořádně fikaní a vždycky najdeme fígl, jak na cokoli vyzrát. Napadlo mě to předevčírem, když jsem z rádia zaslechl, že v Mladé Boleslavi existuje soukromá škola Spektrum, kde může člověk odmaturovat, aniž by studoval. Prostě jen pošlou nebo přinesou čtyřiapadesát tisíc korun a složí maturitu.

Žáci či v tomto případě spíše plátci, sami usoudí, že znají vše, co je k maturitě třeba, a hlavně, zaplatí. Pak se nechají vyzkoušet ze všech předmětů a na závěr složí maturitu, která bude mít stejnou hodnotu, jako kdyby jí předcházela několikaletá výuka.

Pedagogicko-podnikatelský záměr či spíše trik spočívá jediném - v nalezení skuliny ve školském zákoně. Ten ve výjimečných případech umožňuje maturovat uchazeči, který středoškolské studium nemohl řádně ukončit. Mladoboleslavským plátcům mají nahradit studium životní zkušenosti, podnikání, cestování. Jak říká učitelka školy Spektrum paní Suchá, mají školu života.

Vybavil jsem si, když jsem tuhle zprávu slyšel, příběh o Oxfordu ve Starém Hrozenkově. Tamní pobočka vysoké školy Jana Amose Komenského umožňovala za šest semestrů – každý trval dva víkendy s ubytováním a domácí kuchyní získat bakalářský titul. Semestr stál dvacet tisíc, znásobte si to šesti.

Byla by to dobrá kombinace – mladoboleslavská maturita a titul ze Starého Hrozenkova.K absolutní dokonalosti jí schází jediné – nápad založit základní školu, kde nebude nutno umět číst ani psát. Zadarmo ovšem něco tak inovativního samozřejmě být nemůže.

autor: Jaroslav Veis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.