Jaroslav Veis: Témata

18. září 2014
Glosa

Do komunálních voleb v Praze zbývá sotva měsíc a 1786 kandidátů slibuje tolik nejrůznějších věcí, že ani nemá smysl se je pokoušet vypočítat.

Některé nápady ale číhají jak hrábě v trávě, aby voliče praštily přímo do čela. Tak jeden výtečník nedovolí v Praze Majdan. Jiný prý zatrhne v Butovicích mrakodrapy. A další vyžene z centra Prahy bezdomovce - a jestli jsem mu dobře rozuměl tak tím, že nejdřív vyžene sociální služby a bezďáci už potáhnou za polévkou sami. Konkrétních rozumných témat moc vidět není, převažují obecné proklamace, které za srdce neberou, hlavu nezaujmou.

Možná, že kandidátům někdo poradil, aby nezopakovali chybu kolegů z Poslanecké sněmovny. Mnozí z nich loni touhle dobou stvrzovali málem krví, že budou ze všech sil prosazovat velmi konkrétní plány iniciativy neziskových organizací Rekonstrukce státu – třeba zákon o zadávání veřejných zakázek. Jenže teď si drbou hlavu jak vymyslet, proč to nejde.

Zkrátka není nad opravdu silný a opravdu obecný slib boje proti všem korupčníkům, tunelářům, přátelům starých pořádků, eurohujerům, kmotrům, bratrstvům, každý z 950 tisíc oprávněných voličů si laskavě doplní sám. Skoro to působí dojmem, že kandidáti a jejich poradci dospěli k názoru, že volič mozek před volbami vypíná, své chování se omezuje na vegetativní funce, projevuje se jen nepodmíněnými reflexy, zkrátka že mu v období kampaně funguje pouze prodloužená mícha.

A přitom konkrétní témata, která jsou ze své podstaty závazná a prozradí, oč potenciálním zastupitelům jde, leží přímo na zemi. Jedno z nich na pražské stolové hoře Vidouli, která se vzhledem k tomu, že přes ni proudí značná část čistého vzduchu do města, týká všech Pražanů. Proto je Vidoule součástí košířského přírodního parku, stavět se tam nesmí a developeři by ji měli obcházet větším obloukem, než vyléčený alkoholik svou oblíbenou nálevnu. Jenže neobcházejí, v tom se alkoholikům podobají. Naopak, snaží se změnit územní plán, nebojí se s cílem zmanipulovat magistrát předložit padělanou petici občanů, lhát a podvádět. Potřebují, aby městští politici, jak se říká po janouškovsku, přivřeli oko. A ti, jak nás Janouškův a Bémův příběh učí, přivírat dokážou.

Možná i právě proto téma dlouhodobě ohrožované Vidoule nepatří mezi stěžejní témata politická, ale jen občanská. Skoro, jak před pětadvaceti lety, kdy byla stavebními plány možná týchž developerů, jen tenkrát lísali k jiné straně, ohrožovala Stromovku. Tehdy před listopadem nezbývalo než demonstrovat, ve Stromovce se i zatýkalo. Dnes už naštěstí máme k dispozici svobodné volby – jen jich nějak pořád ještě neumíme využívat.

autor: Jaroslav Veis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.