Jiří Hošek: Nahotinky v Sunu

24. leden 2015
Glosa

Ať pršelo nebo pražilo slunce, ať vládli konzervativci nebo labouristé, na jednu věc se skoro 45 let dalo v Británii spolehnout; na straně 3 vykoukl na čtenáře bulvárního Sunu pár odhalených ženských ňader. I když muži většinou tvrdili, že si Sun kupují kvůli zpravodajství a kvalitní sportovní rubrice, stranu 3 zpravidla nepřeskočil nikdo.

Vypadalo to ale, že minulý pátek dívka Sunu odložila podprsenku naposledy. Nedá se říct, že by to přišlo jako blesk z čistého nebe. V moderní britské společnosti, kde je prezentování ženy coby sexuálního objektu a kusu masa už dlouho úplně „out,“ nemohl ani silný a sebevědomý list tenhle trend pominout. Proti pojetí strany 3 se navíc rozjela chytrá a kreativní kampaň, kterou nebylo dost dobře možné ignorovat.

I její zásluhou se bulvární Sun začal bojkotovat v některých univerzitních kampusech a dalších institucích. Nashromážděných 250.000 podpisů pod peticí proti straně 3, je i na britské poměry hodně. Svou nevoli ohledně ukazování polonahých krásek v de facto rodinném deníku, dala najevo i řada celebrit a politiků. Část výhrad mi ale připadá dost pokrytecká vzhledem k tomu, že na internetu je dnes každý uživatel nejdále dvě kliknutí myší od záplavy polonahých dívek, a nemusí kvůli tomu utrácet 40 pencí za výtisk Sunu.

Každopádně tváří v tvář soustředěnému tlaku začal majitel Sunu Rupert Murdoch opatrně vysílat signály, že odhalená ňadra jsou už možná opravdu něčím, co vyšlo z módy. Na sociálních sítích začal spekulovat o tom, jestli by nebylo lepší, aby dívky byly zahalené do nějakých módních hadříků.

Potichu a nenápadně se minulý týden nahotinky ze Sunu vytratily a nový přístup ke straně 3 pokračoval i po neděli. Média událost široce rozebírala, řešil se dopad revolučního rozhodnutí na čtenářskou obec, porážka Ruperta Murdocha a členky kampaně proti odhaleným ňadrům se logicky radovaly. Samotný bulvár odklon od tradice staré bezmála 50 let odmítal potvrdit. A mělo to své důvody.

Ve čtvrtek totiž odhalila na straně 3 své vnady 22letá Nicole z Bournemouthu a Británie poněkud zkoprněla. Sun to přímo na titulní straně komentoval slovy: „We’ve had a mammary lapse.“ „Měli jsme tu prsní výpadek.“ Následovala ironická omluva všem kolegům novinářům, kteří strávili dva dny tím, že interpretovali něco, co se vlastně nestalo, a na co stačili zareagovat i takoví prominenti, jako šéf opozičních labouristů Ed Miliband.

Dalo by se říct, že Sun s britskými sdělovacími prostředky a veřejností pořádně zacvičil a v podstatě úplně zadarmo si udělal solidní reklamu. Teď ale musí taky počítat s tím, že se znásobí úsilí lidí, kterým je otiskování obrázků polonahých dívek proti srsti. Boj o odhalená ňadra v britském bulváru bude zuřit dál.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio