Martin Dorazín: Mrtví vojáci se utajit nedají

23. květen 2015
Glosa

Rusko má stále větší problém s tím, jak utajit to, co se utajit v dnešním světě nedá – a sice fakt, že na východní Ukrajině bojuje regulérní ruská armáda, žádní dobrovolníci nebo zelení mužíčci na dovolené.

Proti kremelské propagandě stojí nepřítel mnohem silnější než jakákoli armáda – sociální sítě. Dva šikovní mládenci Ruslan Leviev a Vadim Korovin pátrali po osudu tří mrtvých ruských vojáků ze zvláštních jednotek, až zjistili a přesvědčivě dokázali, že zahynuli ve válce proti Ukrajině, kam je vlast poslala.

Nejprve neznali jejich pravá jména, ani bydliště. Prvním vodítkem byly fotografie, kterými se vojáci sami pochlubili na sociálních sítích. Fotky ještě samy o sobě nic moc nedokazovaly, ale z reakcí bylo možné odhalit jejich přátele, začít s nimi pod různými záminkami komunikovat a zjistit, jak vojáci specnazu zemřeli a kde byli pochování.

Trojice pocházela z různých koutů Ruska. Ruští investigativci se vydali na jeden z hřbitovů, dotazem u hrobníka snadno našli čerstvý hrob a skutečné jméno padlého. Narazili ovšem také na příslušníky tajné služby FSB, kteří právě zpracovávali matku padlého vojáka, aby nic neprozradila. Rodiště druhého vojáka našli podle poznávacích značek aut na jeho fotografiích. V případě nejvzdálenějšího hrobu si zaplatili místního kluka, který jim na hřbitov doběhl a všechno vyfotil.

V jejich patách, ovšem se zpožděním postupovala tajná služba a všechny internetové stopy po mrtvých vojácích mazala, to už je ovšem Vadim a Ruslan měli uložené a zdokumentované. Výsledkem je pečlivě zpracovaný materiál, který se čte jedním dechem. A také při něm dost mrazí v zádech. Ostatně – přesvědčte se sami na stránkách ruslanleviev.livejournal.com. Ale rychle, než tyto stránky zmizí.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.