Martin Dorazín: Nápady generála Basurina

28. únor 2015
Glosa

Po pravé ruce mám na pracovním stole po ruce asi dvoukilový blok, který jsem dostal na summitu skupiny G20 v Petrohradě. Je to připomínka časů poměrně nedávných, kdy Rusko ještě bylo víceméně respektovaným účastníkem a hostitelem celosvětových debat.

Stačily dva roky a všechno je jinak, ale zpět k poznámkovému sešitu. Do něj si zapisuji události, které se do zpravodajství buď z časových důvodů nedostanou, nebo ještě musí uzrát. Už před časem jsem si do bloku zaznamenal jméno šéfa ruského vyšetřovacího výboru Alexandra Bastrykina s poznámkou – POZOR, tento vysoce postavený ruský činovník zraje! A teď koukám, že už uzrál.

Tento strážce ruského práva navrhuje, aby národní zákony stály nad mezinárodní legislativou, kterou se Rusko zavázalo dodržovat. Podle Bastrykina totiž mezinárodní normy cituji „pracují proti ruským zájmům“, čehož obratně využívají západní oponenti Ruska. Pasáž z ruské ústavy, která hovoří o bezpodmínečné prioritě mezinárodních norem nad národními, označil hlavní ruský vyšetřovatel za právní diverzi.

O čem je vlastně řeč: Rusku je už delší dobu trnem v oku Evropský soud pro lidská práva, zavalený stížnostmi především z Ruska. Což odráží zkorumpovanost, zpolitizovanost a v mnoha případech také naprostou profesionální neschopnost ruský soudců a soudkyň. Rusko se už teď zdráhá respektovat rozhodnutí evropského soudu v případech Pussy Riot, Michaila Chodorkovského nebo Alexeje Navalného. Podle Bastrykina je tomuto odmítání nutné dát ústavní rámec a od evropského soudu se úplně odstřihnout.

To je otevřená cesta k dalším politickým procesům – postižení se už nebudou mít kam odvolat. Zatímco tento nápad státního poradce v oblasti spravedlnosti 1. třídy se ještě dá pochopit, o tom dalším se to říci nedá. Generál-plukovník Bastrykin navrhl, aby stát vrátil kurz rublu z dnešních 63 na 40 až 45 rublů za jeden dolar, protože vysoký kurz je podle něj nespravedlivý a stojí za ním jakési nekalé zájmy.

Jinými slovy: opět diverze. Slova a nápady Alexandra Bastrykina je ale potřeba brát vážně, je to spolužák a kamarád prezidenta Vladimíra Putina, kdysi vedoucí jeho kruhu na právnické fakultě leningradské univerzity.

A mimochodem: zdá se, že předseda ruského vyšetřovacího výboru má veskrze kladný vztah k Česku: jak zjistil a dokumenty doložil už zmíněný Alexej Navalnyj, Bastrykin měl až do roku 2009 povolení k pobytu v České republice jako spoluzakladatel jedné z ruských firem. Ve svých deklaracích ovšem firmu, příjmy i nemovitost v členské zemi NATO zatajil. V Rusku je oficiálně hlavní náplní jeho práce boj s korupcí.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.