Martin Fendrych: Bez „dislike“ to nejde

2. říjen 2015
Glosa

Každý den se na Facebook připojí skoro miliarda lidí po celém světě. Tahle obří sociální síť žije svým paralelním životem, je to „paralelní polis“ současnosti.

Mnohdy nahrazuje skutečný život, skutečné vztahy. Nebo je aspoň dost masivně, den co den doplňuje.

Na Facebooku vás mohou velebit, můžete se tam stát hvězdou, ale taky vás tam mohou v pohodě, na dálku oddělat, pronásledovat, šikanovat, aniž by se vás dotkli, aniž by se vám podívali do očí, aniž by vám řekli slovo. Forma komunikace je to nejen rychlá, ale taky velice levná.

Proč? Protože říct někomu do očí, že je pitomec, není zas až tak snadné, vyžaduje to odvahu k přímé konfrontaci. Kdežto dát na Facebook pod nějakou výpověď či fotografii komentář „trapný“, „nevkusný“, nebo něco jako „co byste od ní čekali“, to nestojí skoro nic.

Příklad. Dívka v pubertě se nechá ostříhat a odbarví si vlasy. Samo sebou si není jistá, jestli neudělala blbost. Udělá si selfíčko, zavěsí tu sebefotku „na fejs“ a s bázní a třesením čeká na reakce. Přesně řečeno čeká, kolik facebookových přátel jí novou vizáž „olajkuje“, čili klikne na tlačítko „like“, „to se mi líbí“. Lajkování má v životě teenagerů až krutý význam.

Nejde jen o fotku. Mladá muzikantka složí písničku, nahraje ji, pověsí na Facebook a začne počítat lajky. Když jich má sto, octne se v ráji. Když pět, padne na ni depka.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg chce učinit revoluční krok a zavést tlačítko „dislike“, „to se mi nelíbí“. Lajkování bylo zavedeno před osmi lety a už tehdy prý byl žádán, aby zavedl i symbol pro negativní emoci.

Dislajkování může být pro teenagery a méně odolné starší jedince zdrcující. Zuckerberg si to jistě uvědomuje. Prý hledá symbol pro rychlé ohodnocení negativních zpráv, jako jsou třeba fotografie z oblastí postižených zemětřesením.

Jenže není pochyb, palec dolů, „dislike“, ať už bude vypadat jakkoliv, stane se opakem „like“ a bude tak používán. Psychologické poradny se mohou chystat na nápor zdecimovaných náctiletých i dospělých. Vznikne ještě kratší cesta, jak někoho negativně zasáhnout.

Už ne komentář, dvě tři osobní slova, ale jeden jediný zcela neosobní klik na neosobní ikonu. „Holky, už jste ji odislajkovali?“ bude nová štvavá otázka. A na Facebooku přibudou odislajkovaní, pronásledovaní Odysseové. Bez „dislike“ to dneska prostě nejde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.