Martin Fendrych: Jsme svéprávný národ, svatý Václave?

2. říjen 2014
Glosa

Volali mi tuhle z rádia, jestli bych přišel debatovat o Češích. Že se blíží výročí svatého Václava, Den české státnosti, a že by rádi mluvili o tom, jestli jsme svéprávný národ nebo ne. Jestli bychom byli schopni se bránit proti nepříteli. Vzít flinty do rukou, narukovat, hájit vlast.

Já do té debaty nešel. „Nejsem národní psycholog,“ vymluvil jsem se. „Nestuduju českou společenskou duši.“

Ale ta otázka, jestli jsme schopni se bránit nepříteli, mi uvízla v hlavě. Sám chodím běhat, kondici mám slušnou, takže fyzicky bych neměl problém. Možná by mě ovšem nechtěli, že jsem už příliš vzdálen pubertě.

Jenomže ani s mladými by to asi nebylo snadné. Vykládala mi nedávno jedna učitelka ze základní školy, jaké tam nastupují děti. Neustále prý přibývá obézních, velké množství kluků a holek je totálně nešikovných.

Někteří prvňáci či druháci prý neumějí chodit do schodů. Jdou vždycky napřed jen jednou nohou, třeba pravou, pak zvednou tu druhou, tedy levou, ale na další schod jdou zas nejdřív pravou. Taky říkala, že kotoul v tělocviku začíná být doslova horor. Že se učitelé bojí, aby si děti nezlomily vaz, tak ho raději vypouštějí. Samo sebou se pořád najde dost dětí, které sportují, ale nešikovnosti silně přibývá.

Tím chci říct, že otázka obrany vlasti není jen věcí odhodlání, tedy duše, ale i fyzických předpokladů. Aby to nedopadlo tak, že do války naženou dýchavičné tlouštíky, kteří budou mašírovat jednou nohou napřed, po dvaceti metrech je sklátí infarkt a ze zákopu se bez mechanické ruky nevyhrabou.

Pro nás by bylo ideální, kdyby se ta případná válka odehrávala nikoli v terénu, jako třeba na Ukrajině, ale na počítači. Mladí Češi jsou prý na tom velmi dobře v ovládání mobilních telefonů, tabletů, notebooků, počítačových her. Takže by se mohlo válčit jenom jako: postavily by se dva týmy, třeba já nevím, Rusové proti nám, a ti digibojovníci s nadváhou by bojovali na kompjůtru. Vítěz by vyhrál celou tu válku. Bylo by to bez krve, levnější a uplatnili by se i ti, co chodí do schodů jen pravou (nebo levou, nechci se nikoho dotknout) nohou.

Problém je, že v oblasti ovládání elektroniky sice před námi nejsou Rusové, ale vynikají tam Asiati. Dneska by nás už neumlátili čepicemi, ale tablety a mobily. - Takže suma sumárum pořád nevím, jestli jsme svéprávný národ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.