Miloš Rejchrt: Gutenberg a evropské hodnoty

23. únor 2015

Po zvěrstvech bojovníků takzvaného Islámského státu zaznívá často sousloví „naše evropské hodnoty“.

Ve jménu těchto hodnot, pro jejich uchování, je třeba vražedný džihádismus zastavit všemi prostředky, a dávat si pozor, zda naše hodnoty uznávají ti, kdo by k nám chtěli před hrůzami války utéct. Hlasatelé mobilizačních výzev ale obvykle opomenou alespoň některé z těch „našich hodnot“ vyjmenovat.

Mám za to, že jednou z nich je uznání důležitosti Bible. Už to, že první kniha, vytištěná převratnou Gutenbergovou technologií, byla právě Bible, o něčem svědčí. Soubor starověkých, původně hebrejských a řeckých textů, byl v Evropě přijat jako zjevení pravdy a směrnice pro správné jednání a dobrý život tady a teď.

“Sola skriptura“, pouhé Písmo dostačuje. To vyhlásila Reformace v 15 století, kdy Bible už byla dostupná v podstatě každému, ne jen úzkému okruhu specialistů. Přesvědčení, že skrze tištěnou literu Bible k nám lidem promlouvá Bůh, učinilo dávné spisy z oblasti Blízkého východu jedním z fundamentů evropské kultury.

Ovšem Bible nebyla původně psána latinsky. Důležitost této okolnosti si evropští vzdělanci na přelomu 15. a 16. století začali uvědomovat. Překlady z hebrejštiny a řečtiny posléze znemožnily považovat za zaručeně správný a neomylný jen jeden text. Ano, Bible zůstala slovem Božím, ale její božská autorita jaksi už nepadala z nebe.

K platnosti biblických příkazů a pokynů bylo třeba se prokutávat pilným čtením a porovnáváním odlišných znění v dochovaných rukopisech. Stávalo se zřejmým, že sice co je psáno, to je dáno, ale v průběhu staletí se mění význam slov, neboť se mění časy i lidé. Nemění se toliko sám Bůh a jeho projekt s námi. Zbytek záleží na našem porozumění a našem výkladu, který nikdy nebude neomylný.

Evropskou hodnotou je tedy schopnost podřídit naše myšlení i skutky souhrnu zapsaných přikázání a zaslíbení, o nichž věříme, že jsme je nevymysleli my. Tato hodnota však je k nerozeznání od islámského fundamentalismu, nebude- li nerozlučně spojena s doznáním, že pravdu nikdy nevlastníme, nýbrž ji pouze vykládáme a dosvědčujeme.

Nerozlučné partnerství pevné víry a vstřícné tolerance, to je jedna z hodnot, na níž Evropa stojí.

autor: Miloš Rejchrt
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka