Miloš Rejchrt: Modlitba ve všech jazycích

10. červen 2015
Glosa

Před několika málo lety jsem byl na vzpomínkovém shromáždění v Lidicích. Chtěl se tam pomodlit jeden německý křesťan, dlouhodobě usilující o německo-české smíření, ale přítomna předsedkyně českého svazu bojovníků za svobodu se postavila proti projevu v němčině tak vehementně, že pan profesor z Brém se raději modlitby vzdal. Paní předsedkyně nechtěla poskvrnit památku obětí tím, že by při tryzně zazněl jazyk pachatelů.

Rozhodnost paní předsedkyně asi není mezi obyvatelstvem této země obecně sdílená, ale že pachatelé byli Němci a oběti byli Češi, to je v případě Lidic jasné, nikdo to nepopírá aninerelativizuje.

Francouzi to mají v souvislosti s Oradourem mnohem těžší. Dvacet jedna pachatelů oradourského masakru bylo vypátráno a v roce 1953 odsouzeno k vysokým trestům odnětí svobody, jeden z nich k trestu smrti.

Rozsudek však vyvolal rozhořčené protesty a vlnu solidarity s odsouzenými v regionu Alsasko. Většina z odsouzených mladých esesáků totiž byli Alsasané, tedy Francouzi. Po přivtělení k velkoněmecké říši byli v roce 1942 povoláni do armády, přičemž Němci bývalé Francouze s oblibou přidělovali k bojovým jednotkám SS s vysokými ztrátami na životech.

Pouhý týden po rozsudku francouzské Národní shromáždění vyhlásilo amnestii, která alsaské esesáky zbavila trestu. Převládl pocit, i generálem de Gaullem vyjádřený, že Francie už vytrpěla za války dost a jitřit rány ničemu neprospívá.

Tentokrát se vzbouřil limuzinský region, do něhož patří Oradour. Představitelé obce vrátili státní vyznamenání, žádný státní činitel nesměl na výroční tryznu, u trosek obce byla po deset let vystavena cedule hanby se jmény poslanců, kteří hlasovali pro amnestii. Válečné rány se úplně nazacelily dodnes.

Oradour nadčasově varuje, že schopnost proměnit se v lidské bestie není vyhrazena jen některým národům. Také připomíná, že válečné zločiny zůstanou z větší části nepotrestány, neboť vskutku spravedlivé, všemi uznané vyrovnání s minulosti není prostě v lidských silách.

Proto všemi národními jazyky se modleme a pracujme usilovně, ať mír zůstává s touto krajinou, zvanou Evropa.

autor: Miloš Rejchrt
Spustit audio