Miloš Rejchrt: Nebudeš šířit falešnou pověst

5. únor 2014
Glosa

„Hesla Jednoty bratrské“ - tak se nazývá publikace, která vychází již téměř tři století. Obsahuje verše, které na každý den v roce byly losem vybrány ze Starého zákona. Heslem dnešního dne je výrok ze začátku 23. kapitoly knihy Exodus „Nebudeš šířit falešnou pověst“.

Ten pokyn se objevil někdy před třemi tisíci lety v úplně jiném prostředí než je naše- a přece mu docela dobře rozumíme. Pověst je to, co nelze dokázat, ale co se povídá.

Šířením falešné pověsti lze těžce ublížit konkrétnímu člověku, což neomylně zjišťujeme, když se předmětem pomluv a urážek staneme my sami. Šíření nepodložených fám však také poškozuje tkáň pospolitého života. Ne náhodou Mojžíšův zákon staví falešnou pověst a křivé svědectví těsně vedle sebe; však jsou málem k nerozeznání a účinkují podobně.

Stejně jako většina přikázání z takzvaného Desatera, ani zápověď šíření falešné pověsti není podána rozkazovacím způsobem. Místo povelu je tu oznámení: ty falešnou pověst šířit nebudeš. Snad tomu lze porozumět i takto: hlavu vzhůru, bez té špatnosti se dokážeš obejít, tobě se to povede, ty na to máš.

Rembrandt van Rijn: Mojžíš s deskami Zákona

Bible na mnoha místech připomíná dalekonosnost našeho mluvení. Slovo toho dokáže hodně zničit. Ale slovo může také něco pozitivního tvořit. Pravdivé slovo vnáší řád do všelijakých zmatků, vlídné slovo pomáhá léčit. Lásku slovy nejen vyznáváme, ale slovy lásku také pěstujeme a posíláme dál.

Nešířit falešné pověsti, šířit pouze zprávy ověřené a věrohodné, to není výzva jen pro novináře. My všichni totiž už tím, že něco vyslovujeme a něco kolem sebe šíříme, my všichni svým povídáním malinko, ale přece měníme svět. Tak ať je to radši k lepšímu.

autor: Miloš Rejchrt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.