Miloš Rejchrt: Zlatý poklad

20. srpen 2014
Glosa

Část prázdnin roku 1968 jsem trávil u rodičů v malém českém městě. Jednoho dne mi maminka zadala poněkud překvapivý úkol: měl jsem zanést nikoli svršky do čistírny, ani boty k opravě, nýbrž zlato do banky. Ne uschovat, nýbrž darovat. Zrovna totiž probíhala akce „každý občan nejméně 1 gram zlata na Zlatý poklad republiky“.

Kdosi z tehdejší vládní garnitury si před tím veřejně postěžoval, že republika trpí nedostatkem zlatých rezerv. Místo všelidového brblání na papaláše nahoře, kteří všechno rozkradli, a teď nevědí co by, se probudila ochota mnoha lidí na Fond republiky přispět.

Maminka chtěla věnovat zlaté náušnice. Nepatřila k sympatizantům tehdejšího režimu, však se nevyrovnala s náboženskými předsudky, tak to měla zapsáno v kádrovém posudku, ale i ona začala vnímat ČSSR jako svůj stát.

S realizací maminčina nápadu jsem nijak nespěchal, zlato přece počká a nezkazí se. Několik dní na to mnou ráno maminka zatřásla a probuzení do tvrdé reality doprovodila slovy “vstávej, obsadili nás Rusáci“.

Sen z roku 1968 o socialismu s lidskou tváří byl doprovázen úkazem, o kterém si dnes můžeme jen nechat zdát, totiž silnou identifikací obyvatelstva s vlastním státem a jeho politickou reprezentací. Vlna, nesená heslem „Jsme s vámi, buďte s námi“, se po vstupu vojsk a únosu čelných československých politiků do Moskvy ještě na několik dní mohutně vzedmula. S pozvolným ustupováním týchž politiků nátlaku okupantů pak už jen opadala. Spontánní lidová sbírka na Fond republiky byla tiše ukončena a zlato přihozeno k bankovnímu eráru.

První vlna privatizace byla odstartována už tehdy, tzv. bratrskou pomocí. Obyvatelé této země přestali vnímat svou republiku jako společnou věc. Od té doby je míra ztotožnění občanů s vlastním státem malá. Tu a tam se přežene poryv vlastenectví, když na stupni vítězů stane český sportovec či české družstvo, jinak ale převládá dojem, že stát, náš vlastní stát, je v podstatě překážka v naplňování našich soukromých tužeb. Státe, dávej, a ber kde ber, třeba z Evropské unie ber co nejvíc, ale nic od nás nechtěj!

Nápad nosit rodinné zlaté šperky do banky jako dobrovolný dar našemu státu asi už nikdy realizován nebude, však ani maminčino zlato nakonec ve státní bance neskončilo. Bylo přetaveno ve snubní prsteny a ten můj mi připomíná nejen manželské sliby, dokud nás smrt nerozdělí, ale i přísliby a naděje roku 1968.

autor: Miloš Rejchrt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.