Pavel Klusák: Byznys smrtí nekončí

19. květen 2014
Glosa

Potřebujeme vůbec zpěváky k tomu, aby vzniklo jejich album? Když Frank Sinatra k stáru natočil album duetů, se žádným z pěveckých partnerů se ve studiu nesetkal.

Ta deska byla dítě ze zkumavky, umění mixu udělalo harmonicky znějící pár z lidí, kteří zpívali v jinou dobu na jiných místech světa. Ohlas na ten fakt byl užaslý, ale genové inženýrství hudby od té doby pokročilo. Nic to nedokládá líp než fakt, že v těchto dnech vyšlo druhé posmrtné album Michaela Jacksona.

Takzvaný král popu po sobě zanechal mnoho studiových fragmentů: ti, kteří mají klíč k pokladu, se teď v materiálu přehrabují a vybírají, čím oslovit svět. První kolekce Michael vyšla brzy po smrti; na tu novou, Xscape, bylo sice víc času, ale stejně z ní trčí hlavně úporná snaha o třaskavý zvuk v rytmech, který by nahradil chybějící vášeň v základu. Společnost Sony rozjela kampaň obřích rozměrů, při níž dostane posmrtnou desku každý, kdo si koupí jejich nový typ tabletu.

Marketing je asi to nejzajímavější téma kolem posmrtných alb. Jistě, existují výjimky: Janis Joplin zemřela dřív, než dokončila své sólové album Pearl, po Johnu Lennonovi zbyla krásná dvě alba, až po sebevraždě Iana Curtise vyšlo ikonické Closer jeho kapely Joy Division. Manic Street Preachers dodnes používají zápisky textaře, který se před lety ztratil. Ale pokus vydestilovat po smrti Freddieho Mercuryho ještě queenovské Made In Heaven, sladké a prostřední dodělávky Amy Winehouse nebo vracení Michaela Jacksona do hry, tam všude je motivem byznys.

Ale kdo by myslel na dramaturgii, když Jackson vloni vydělal víc než kterákoli živá či mrtvá celebrita na zemi, konkrétně 160 milionů dolarů? A pokud máte pocit, že Česko je až příliš zaujalo smrtí Ivety Bartošové, pak vězte, že to není nic proti nedávné letecké havárii mexické zpěvačky Jenni Rivera. Nejen že se od té doby prodal na milion jejích nosičů, ale navrch vznikla televizní reality show I Love Jenni, kterou sleduje pět a půl milionu diváků.

Představuju si takový příběh: jeho hlavní postavou je muzikant, který ví, že nebude žít dlouho. I když má jiné starosti, prochází svůj archiv, všechny počítače a mailové účty, a ničí všechna svoje nehotová díla, která by nikdy nechtěl vidět na veřejnosti. Nestojí o druhé posmrtné album jako je Xscape, které má jediný dobrý efekt: připomene nám, jak nesrovnatelně lepší byl živý Michael Jackson ve svých dobrých letech.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.