Petr Vizina: Benin a český folklór

2. červenec 2015
Glosa

Tak už jsou tady, řekli si nejspíš na jihu Moravy. Spatřili jedenáct lidí ebenově tmavé pleti v nezvyklém oblečení. Policie zadržela podezřelou skupinku bez pasů v centru Uherského Hradiště.

Odvedla ji na stanici, aby zjistila, že jde o soubor z afrického Beninu, který vystupoval na Mezinárodním folklorním festivalu v nedaleké Strážnici. Zpráva už neříká, zda si členové souboru Towara v tu chvíli nesli zavazadla s bubny, perkusemi nebo kostýmy.

Vyslanci západoafrické kultury se neprokázali pasy. Pořadatelé Strážnických slavností se za Afričany zaručili, po dvou hodinách se nakonec omyl vysvětlil, uvedl server Lidovky.cz.

Na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici bylo vystoupení afrického souboru Tuwara součástí programu nazvaného Z krajin za obzorem. Pořadatelé na stránkách festivalu píší, že si folklorní soubory z „krajin za obzorem“ pokládají za čest stát se součástí kouzelné atmosféry, kterou nabízí město i lidé. Diváci zase vysoce oceňují umění ukrývající se v krojích a maskách tanečníků a zpěváků. Přidanou hodnotou je pak pocit, že si aspoň na chvíli mohou vychutnat dovolenou daleko za 'obzorem všedních dnů', a přitom nemusí opustit střed Evropy. A protože tanec je mezinárodní jazyk, stačí divákům jen dobrá nálada a vůle podělit se o radost. Konec citátu.

Nedorozumění na policejní stanici v Uherském Hradišti je svým způsobem pochopitelné. Město leží blízko hranic, každý den k nám doléhají znepokojivé zprávy z krajin, které vůbec nejsou daleko za obzorem. Aktéři těch zpráv jsou na pochodu, patrně i do Česka, a často vypadají podobně, jako folklorní soubor z Beninu. Ty zprávy budí strach.

Slušnej člověk se musí občas bát, to by se moh dostat do maléru, rozumuje hostinský v jedné Werichově pohádce. Strach, to je jako cit v prstech. Nemáš cit, šaháš do vohně a uhoří ti ruka jen to fikne. A pak, někdy se vyplatí i trochu strachu ukázat, vrchnost to ráda vidí.

Doufejme, že vrchnost, která ráda vidí vystrašené, tedy lehce manipulovatelné obyvatelstvo, zůstane jen ve Werichově pohádce. Že jsme srdnatější a nenecháme strach diktovat. Vznešeným jazykem to kdysi napsal apoštol Jan: Dokonalá láska strach vyhání.

Folklorní soubor z Beninu si u nás zažil něco ze současného českého folkloru. Zpráva nakonec uvádí, že se afričtí tanečníci večer celému incidentu zasmáli. Taky se budeme smát, když nezačneme tančit, jak strach píská.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.