Petr Vizina: Bicykly ve vodě a spása ryb

18. prosinec 2014
Glosa

Vyšli jsme před muzeum fotografie a naše bicykly nikde. Přitom jsem je ještě před chvílí pečlivě zamykal mohutným řetězem jedno ke druhému.

Muzeum sídlí u jednoho z říčních kanálů, kterými je Amsterdam protkaný. A skutečně, zatímco jsme chodili od jedné fotografie ke druhé, městská kola, půjčená v hotelu, se zřítila do vody. Spíš v tom byla moje nešikovnost, než něčí zlá vůle, kola jsem zaparkoval moc blízko u zdi náplavky.

Naše štěstí pak bylo, že právě v tom místě kdosi uvázal pramici. Celková škoda nepatrná, pouze voda v botách. Přitom, ještě než jsme k muzeu dojeli, dozvěděli jsme se o jedné z proplouvajících lodí, že jde o cyklojeřáb, lovící z vody utopené bicykly. Místní přidali ještě temnou městskou legendu, že u utopenců policie jako první ohledává, jestli neměl dotyčný rozepnuté kalhoty. Znamenalo by to, že si v rozjařené náladě šel k vodě ulevit.

Odhaduji, že takových případů nebude mnoho. Amsterdam sice proslul jako místo, kde se nabízejí jinde nelegální zážitky, samotný duch města je ovšem hédonismu vzdálený. Spíš tradičně protestantský, střízlivý až strohý. Znovu jsme se vyšvihli do sedel našich městských kol. Se spisovateli Jaroslavem Rudišem a Igorem Malijevským jsme totiž na cestě za současnou nizozemskou literaturou. Ti dva, Rudiš s Malijevským, sem přijeli na obhlídku hostů své zavedené a úspěšné literární show EKG v pražské Arše.

Připravovali jsme se četbou právě vycházejících překladů do češtiny. Třeba ta opuštěná dívka, která chce zachránit ryby všech oceánů v knize Spaste ryby! Při obědě její autorkou, vlámskou spisovatelkou Annelies Verbeke, si samozřejmě nikdo neobjednal tresku ani filé, možná díky ohledům vůči její literární postavě. Tématem ve skutečnosti není útlocitnost k mořským hejnům, jako spíš neschopnost navázat vztah byť k jedinému člověku.

Peter Buwalda, čtyřicátník s vizáží rockera a hvězda současné nizozemské literatury, zas přijede představit strhující román Bonita Avenue o podivuhodném muži jak z písně Boba Dylana. O Holanďanovi, který ví leccos o světě, ale neví, co s ním samotným hýbe a čí vlastně je.


Tisíce cyklistů na ulicích Amsterodamu. Nikdo netroubí a nevyšiluje. První lekce nizozemského pragmatismu, všichni tu spolu musejí nějak vyjít. Pro ty další si přijdu v lednu na literární show EKG do Divadla Archa.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.