Petr Vizina: Dnes naposled

31. prosinec 2015
Glosa

Ona byla tmavovlasá, okatá, ze severu Moravy, s proříznutou pusou. Její oblíbená sprostá slova se sem takhle po ránu nehodí, ale Jana je používala jako citoslovce a bylo v nich tolik citu - vůči muzikantům, kterým pořádala koncerty, nebo o nich psala do svého hudebního časopisu - že vlastně nezněla sprostě.

Jestli měla někoho v oblibě, určitě to byl ten chlap z nejhlučnější kapely na světě. Říkával, že nikdy nemá kocovinu. Abyste měli kocovinu, musíte totiž přestat pít. Moje kamarádka Apačka zemřela letos ve dvaatřiceti letech na Kavkaze. Lemmy z kapely Motörhead zemřel v kmetském věku 70 let poslední pondělí tohoto roku. Kdyby tak člověk věděl, co ho čeká!

Mám tu čest být posledním v řadě těch, kdo tu glosovali. Znamenalo to 350 slov, která měla po ránu mezi zprávami inspirovat a povzbudit. Naladit do nového dne, abyste si manžela nepletli s domácím nábytkem. Prezidenta s bavičem. Svobodně vybrané povolání s otročinou.

Myslím už na večer. Možnosti jsou protikladné; dělbuchové peklo na Václaváku a ticho klášterů, kde přemítají, co letošek přinesl nebo vzal. Vybírám pár rachejtlí pro děti a hádku s přáteli o tom, jestli nás letos víc štvali ti, co se přiživují na obavách z uprchlíků nebo prkenný Pavlásek ve finále Stardance. Za sebe říkám, že Pavlásek nic zlého neprovedl. Ani zas tak moc dobrého - a hned máme téma na celý večer.

Přemýšlím o těch, kteří mě letos inspirovali. O doktoru Šebkovi z Lékařů bez hranic, napsal knížku o polní nemocnici v Afghánistánu. O politikovi Pithartovi a jeho upřímných rozpomínkách na 90. léta, epochu, z níž ještě budou vylézat hadi a štíři. O moderátorovi Veselovském, který řekl, že mu v Česku nejvíc chybí odvaha.

Během roku jsme bdělí, aby nás nějaký filuta neobehrál, ale na silvestra pijeme panáky, tedy destiláty, pomalu a s rozmyslem, protože destilujeme poučení ze starého roku.

Nedávno jsem slyšel kázání o fíkovníku, jehož plodnost byla, řekněme, diskutabilní. „Pane, ponech ho ještě tento rok, až jej okopám a pohnojím," žádá správce vinice, kde fíkovník roste. Dokonce i obyčejný fíkovník dostává v tom starověkém podobenství další rok k dobru! Přeji vám dobré v dalším roce. Další rok k dobrému.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.