Petr Vizina: O plastech a paperbacku

5. březen 2015
Glosa

Americké San Francisco je první město na světě, kde zakázali prodej umělohmotných lahví. Přesněji řečeno, příští čtyři roky se tam nemají prodávat nápoje v plastu s objemem menším než půl litru

Cíl je zřejmý. Město, které dalo světu houževnatě nekonformní spisovatele beatniky, optimistickou kulturu hippies nebo modré džíny, ten největší módní hit dvacátého století, se chce ve století jedenadvacátém postupně zbavit většiny svého umělohmotného odpadu.

Jako první přišla na řadu plastová lahev. Bývala symbolem životního optimismu. Módní novinkou, která se dodnes houževnatě drží své popularity. Díky San Franciscu se už ale mluví o konci plastového věku.

Vzpomněl jsem si při té zprávě, jak jsme s kamarády prvně vyjeli přes západní hranice tehdejšího Československa, v létě 1990 vlakem, když už se to konečně smělo. Na lacinou studentskou jízdenku jsme docestovali až do Norska. Vlak připomínal díky své čistotě a přítomnosti usměvavé stewardky spíše aerolinky. A na jeho chodbičce jsem potkal člověka, který ovlivnil můj pohled na životní styl.

Na sobě měl světlezelené kalhoty a bundu, na nohou bílé tenisky. Upíjel z plechovky, začtený do knihy s měkkou obálkou, takzvaného paperbacku. Dozvěděl jsem se, že takhle vypadá voják norské armády. Ještě jsem měl v živé paměti vlastní vojenské cestování, ve vycházkové uniformě z tesilu, vzor, tuším, 63, s lahvovým pivem v ruce, v zašlém a většinou poněkud páchnoucím železničním kupé. Čistý vlak, kniha paperback a ten nedostižný nápoj v plechovce; v roce 1990 jsem měl o módě, která nutně musí dorazit k nám domů, naprosto jasnou představu.

Zmýlil jsem se. Pokud jde o budoucí trend v nápojích pak stoprocentně. Netrvalo dlouho a zdaleka největším módním šlágrem se stala, kdo by býval řekl, plastová lahev s obyčejnou pitnou vodou. Mluvilo se o tom, že pitný režim snad až tří litrů vody denně, zachová člověka svěžího a mladistvého. Sportovní batůžky, které rovněž přišly do módy, se začaly vyrábět s postranní kapsou právě na plastovou lahev s vodou.

Kalifornský zákaz plastových lahví je tečkou za jednou zčásti iracionální kapitolou. V dobrých restauracích vám teď zdarma, a to je daleko rozumnější móda, nabídnou vodu z kohoutku. Pokud jde o toho norského vojáka, stále se držím svého přesvědčení. Nejraději čtu knihy v paperbacku.

autor: Petr Vizina
Spustit audio