Petr Vizina: Straší nás Švejkův duch

26. červen 2015
Glosa

Prezident Zeman nabízí sto tisíc tomu, kdo najde Peroutkův článek, kde se píše, že Hitler je gentleman. Jak já mu rozumím! Taky se mi stává, že si dovedu vybavit nějaký obraz, detail, situaci nebo novinový článek, ale těžko už sháním důkaz nebo alespoň pamětníka, jenž by si vybavil totéž. Možná je to potíž každého, kdo přichází do věku.

Kdysi jsem například četl, že chcete-li Čechy Čechům, neměli byste ztrácet čas skandováním na demonstracích a konspirováním proti migrantům. Radši byste se měli pěkně doma v ložnici snažit a přivést na svět, jenže teď si nevzpomínám přesně, jestli tři, čtyři nebo pět a více malých Čechů. Jako rada pro všemožné vlastenčení ve stylu 19. století mi to přišlo skvělé. Konečně, takový druh patriotického blouznění je údajně často jen symptomem sexuální frustrace, a tak by se, jak říká česká lidová moudrost, zabily dvě mouchy jednou ranou.

Jenomže jsem oproti prezidentovi Zemanovi spořínek a škrt, než abych dal sto tisíc tomu, kdo tuhle praktickou radu pro vlastence vyštrachá z archivu. Nedělám si legraci, ten článek byl na stránce dole uprostřed a já z něj dodnes vycházím.

Mám tedy pro prezidentovo furiantství pochopení. Podobných historek, jako je ta s článkem za sto tisíc, přibývá. Vezměte si fakt, že odborník na hmyz založí iniciativu proti náboženství, které v Česku vyznává méně než jedna desetina procenta, tedy asi tisícina obyvatel, a s tímto hnutím se uchází o širokou lidovou podporu. Dokonce se nově objevila iniciativa Řádu slovanských vlastenců, která chce zemi, cituji, zachovat ve stavu, kdy do ní vstoupil praotec Čech.

Tímto šíleným příkladem nezlehčuji ani historická bádání prezidentova mluvčího Ovčáčka, ani téma vážnější, totiž strach z neznámého, jímž jsou pro nás muslimové, tedy lidé, které jsme většinou v životě ani nepotkali, neboť v Česku je, pokud jde o víru, vzácností potkat byť jen opravdového křesťana.

Mám vysvětlení, fantaskní tezi, která se té zdivočelé racionality, nebo jak to nazvat, v současném Česku, týká. Pokaždé, když se nám nabízí navenek vážná, přitom však uvnitř poťouchle šílená historka, mám za to, že nás straší duch Jaroslava Haška. Jako nikdo jiný popsal geniálně střet zdánlivé rozumnosti a dekadentního šílenství. Dokud to neuznáme, bude nás Švejk chodit strašit.

Kdybyste ale náhodou narazili na ten článek dole uprostřed, dejte mi prosím vědět.

autor: Petr Vizina
Spustit audio