Bojovali za vlast, ale vlast za ně ne

24. srpen 2013

aneb o péči o válečné veterány, letce, v ČSSR a ve Velké Británii.

Na 2500 Čechoslováků sloužilo za druhé světové války na západní frontě u RAF, tedy Královského letectva. V srpnu 1945 přistálo na letišti v Praze prvních 54 spitfirů

Československé stíhací skupiny, o týden později dorazili příslušníci 311. čs. bombardovací perutě. Vraceli se sice jako váleční hrdinové do osvobozeného Československa, ale politický, společenský a ekonomický vývoj země udělal zanedlouho z většiny z nich, pokud zavčas opět neodešli do zahraničí, živořící válečné veterány a muže, kteří měli být zapomenuti.

Logo

Bojovali za vlast, ale vlast za ně ne - to je název první části dnešní Historie Plus věnované péči o válečné veterány. Jak se o letce postaralo Československo a jak Spojené království? A jak se tyto země starají dnes o své válečné veterány z konfliktů v moderní historii?

K tématu promluví vojenští historici, zástupci Ministerstva obrany, představitelé Britského velvyslanectví v Praze a předseda Sdružení válečných veteránů z Falklandské války. Uslyšíte též archivní záznamy ze setkání zahraničních vojáků všech front druhé světové války z roku 1968, včetně rozhovoru s generálem Karlem Janouškem.

Logo

V druhé části Historie Plus se vydáme do Spojených států amerických a na poválečný vývoj ve vznikajícím bipolárním světě se podíváme z druhé strany. Petruška Šustrová a Josef Mlejnek budou rozebírat protikomunistické čistky v 50. letech, v období tzv. mccarthismu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.