Čisté ruce a nástup Berlusconiho

12. červen 2014

Masivní vyšetřování korupce v 90. letech známé jako akce „čisté ruce“ skončilo v Itálii s rozporuplnými výsledky. Jejím přímým důsledkem byl nástup hnutí Forza Italia (Vzhůru Itálie) a podnikatele Silvia Berlusconiho do politiky.

Hosty závěrečného šestého dílu cyklu politických dějin Itálie 20. století jsou politolog Radek Buben a filozof Václav Bělohradský.

Bezprostředním impulsem pro zahájení sezóny čistých rukou bylo zatčení sociálního demokrata Maria Chiesy při braní úplatku od milánské úklidové firmy. Politik při výslechu uvedl další jména a popsal praktiky nelegálního financování politických stran.

Čtěte také

Tím rozpoutal nebývalou aktivitu justičního aparátu a nezávislých soudců, kteří postupně rozkrývali vypracovaný korupční systém zejména v Miláně, centru italského obchodu. Město získalo přezdívku „Úplatkov“.

Více než polovina poslanců tehdejší dolní komory italského parlamentu byla vyšetřována, zanikly tradiční velké politické strany, Křesťanská a Sociální demokracie včetně Italské komunistické strany.

Můžeme najít podobnost s českým prostředím? Ke konci 90. let vyhlašuje Česká sociální demokracie také akci čisté ruce.

Čtěte také

Politická proklamace však nemůže být srovnávána s nezávislou prací italských soudců. Jejich vyšetřování vedla k četným sebevraždám mezi politiky i vysokými manažery firem.

Této situace využívá Silvio Berlusconi a v lednu 1994 vstoupí „na hřiště“. Končí období první italské republiky, ta druhá má přinést zcela novou kvalitu veřejného života.

Avšak Berlusconiho četné soudní spory neustále zvyšují napětí mezi výkonnou a legislativní mocí, a destabilizují tak celkovou situaci v Itálii.

autor: Michaela Krčmová
Spustit audio