Grand Tour po českých hradech a zámcích

13. srpen 2016

„Zájem cizích odborníků o sto procent převýšil možnost stipendijních míst britského Attinghamského Trustu,“ poznamenala Eva Lukášová, kurátorka sbírek a mobiliářů Národního památkového ústavu. Trust do svého loňského programu zařadil i návštěvu českých hradů a zámků.

Soukromá britská organizace Attinghamský Trust podporuje specialisty z celého světa, kteří pečují o historické dědictví šlechtických sídel. Volba poznat a studovat památky v České republice padla z pochopitelných důvodů, naše krajina totiž oplývá velkým množstvím objektů se zachovaným interiérovým vybavením všech uměleckých období.


V pořadu Historie Plus hovoří Eva Lukášová a Kateřina Cichrová z Národního památkového ústavu, Annabel Westman z Attinghamského Trustu a Milena Bravermanová ze Správy Pražského hradu.

Studijní program jedenatřiceti účastníků začal na symbolickém místě - na hradě Karlštejně a posléze na Pražském hradě, pokračoval přes východní Čechy na severní Moravu. Tam stojí zámek Velké Losiny, který se může pyšnit unikátním renesančním mobiliářem a textiliemi, které už jinde v Evropě nejsou k vidění.

Grand Tour po mnoha sídlech vyvrcholila návštěvou zámků v jižních Čechách, včetně Českého Krumlova. Tamní zámecké divadlo, které pojme kolem stovky diváků, představuje spolu se švédským zámeckým divadlem v Drottningholmu evropský kulturní skvost. Kromě samotných divadelních prostor, jako jsou jeviště a hlediště, zůstaly na těchto historických scénách zachovány také kompletní mašinerie pro obsluhu kulis a osvětlení. V zámeckém barokním divadle v Českém Krumlově se hraje pouze několikrát do roka.

Výkonná ředitelka Annabel Westman z Attinghamského Trustu vyjádřila těmito slovy své dojmy po absolvování náročného programu: „Program jsme připravili ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, paní Eva Lukášová, Kateřina Cichrová a další spolupracovníci nám byli absolutně nápomocní v tom, jaká sídla bychom měli navštívit. A nejen státní, ale také soukromá. Byli jsme na zámku v Častolovicích, Novém Městě nad Metují a měli jsme společenské setkání v Lobkovickém paláci v Praze. Osobně jsme se setkali s rodinami vlastníků, kteří nám vyprávěli své příběhy. Naše Grand Tour, jak se říkalo v 18. století, pro nás měla ohromný studijní přínos.“

Hlediště barokního divadla zámku Český Krumlov

Seznam navštívených zámků a hradů v České republice během studijního programu: Karlštejn, Pražský hrad, Mnichovo Hradiště, Sychrov, Hrádek u Nechanic, Nové Město nad Metují, Častolovice, Velké Losiny, Kroměříž, Bučovice, Telč, Jindřichův Hradec, Červený Dvůr, Kratochvíle, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou.

autor: Michaela Krčmová
Spustit audio