Historický kompromis a vražda Alda Mora

22. březen 2014

Ozbrojené komando levicové teroristické organizace Rudé brigády uneslo 16.března 1978 Alda Mora. Vyjednávání o propuštění svého lídra překvapivě Křesťanská demokracie odmítla a tak byl jeho život obětován ve jménu státu. Touto bezprecedentní politickou vraždou skončil pokus o politiku historického kompromisu v podobě společné vlády křesťanských demokratů a komunistů.

S myšlenkou sblížení rozdílných politických názorů, které svou podstatou formují i odlišné režimy, přišel komunistický předák Enrico Berlinguer v roce 1973 po pravicovém puči v Chile. Vyjednávání na vládní straně byl pověřen Aldo Moro.

K historickému kompromisu měly dojít dvě nejsilnější politické strany s masovou voličskou základnou. „Mě však rétorika politiků o tom, že tyto strany zastupují lid, dosti vyděsila“, říká filozof Václav Bělohradský, který od konce šedesátých let 20.století žije v Itálii.

Čtěte také

To, že Křesťanská demokracie po druhé světové válce na desetiletí opanovala Itálii, je zvláštností italské politiky. Podle druhého hosta pořadu Historie Plus Radka Bubna podobné příklady v Evropě nenajdeme. Co však najdeme na celém západním území kontinentu je vlna levicového terorismu sedmdesátých let, která se s nebývalou silou projevila také v Itálii a skončila de facto únosem a vraždou Alda Mora.

Logo

Z bývalých radikálů „olověných let“ levicového i pravicového teroru se stali kajícníci a po procesech a výkonu trestu ( často částečně prominutém) se vrátili do běžného života společnosti. V politických spekulacích oněch 54 dnů věznění Alda Mora se vytratilo to podstatné, totiž snaha o záchranu lidského života.

autor: Michaela Krčmová
Spustit audio