Naši misionáři ve světě

8. září 2012

Mezi Čechy, které najdete po celém světě, zaujímají zvláštní místo ti, kteří za hranice rodné vlasti neodešli jako političtí emigranti, ale kvůli náboženskému poslání. Řada z nich zůstala zapomenuta a jejich jména znají buď jen řádoví spolubratři, nebo odborníci, kteří se misijní činnosti badatelsky věnují.

Jedním z takto zapomenutých je i pater Jáchym Procházka, jemuž je věnován pořad Českého rozhlasu 6 Historie věčně živá 8. září 2012 ve 21:10 hodin.

Od narození Jáchyma Procházky letos uplynulo sto deset let a jeho jméno je dodnes pojmem. V Argentině, nikoli u nás. Narodil se v Cítolibech na Lounsku a po škole zamířil do františkánského kláštera v Kadani. Tam se s ním také později setkal člověk, který byl nakonec i posledním Čechem, s nímž Procházka hovořil – Šimon Zuska (1919–2009). Bylo to v roce 1936, Šimon Zuska byl františkánským novicem, kterého z Prahy odeslali do Kadaně. A právě tam se setkal s Jáchymem Procházkou, který už coby doktor teologie a filozofie vedl novicům duchovní cvičení.

Bylo to v době, kdy řada Čechů a Slováků odcházela po prožité hospodářské krizi a možná i v předtuše tragického vývoje v Evropě do Jižní Ameriky, především Argentiny. Jáchym Procházka byl určen jako duchovní správce Čechů v Argentině. O tři roky později za ním odjel i další františkán Pavel Maráček. A tehdy dostali dva čeští kněží na starost farnost ve vesnici Gleu nedaleko Buenos Aires.

Vše by se možná vyvíjelo jinak, kdyby duchovní správce osady malomocných jednou nepožádal o delší odpočinek na duchovní obnovu. Osada malomocných General Rodriguez byla asi sto kilometrů od Buenos Aires a kaplan požádal Jáchyma Procházku o zastoupení. Když se Jáchym Procházka po roce vrátil z leproserie, řekl svému příteli: „To by bylo něco pro nás!“ Za rok odjel do osady Generál Rodriguez znovu a duchovní správu převzal. Tehdy tam žilo asi tisíc malomocných, jedinci i celé rodiny.

Cítoliby na Lounsku, rodná obec oblíbeného kaplana malomocných Jáchyma Procházky

„Nikdy o sobě nemluvil. Zato o něm vyprávěli malomocní. On tam nebyl jen duchovním správcem. Organizoval jim třeba divadlo, sám hrál, a to dokonce tak zapáleně, že se pod ním jednou propadlo jeviště a zlomil si nohu,“ vzpomíná Šimon Zuska, který Jáchyma Procházku v Argentině třikrát navštívil.

O aktivitě Procházky svědčí, že ač nebyl držitelem řidičského oprávnění, za svého pobytu mezi malomocnými jezdil a „zlikvidoval“ postupně tři automobily. „Policie ho několikrát zastavila. Ale stačilo, aby řekl, že je duchovním z General Rodriguez, a policista se hned lekl, dal ruce pryč a řekl mu – Jeďte! Takový tam byl strach ze styku s lidmi, kteří pracují mezi malomocnými,“ vypravuje Zuska. A nejen policisté se báli: „Dokonce i na československém vyslanectví v Buenos Aires mu řekli, ať na jejich úřad nechodí.“ V sedmdesátých letech Procházku argentinská vláda vyznamenala za neúnavnou pomoc malomocným. Jeho jméno bylo v Argentině natolik známé, že když zemřel, informoval o tom nejen tisk, ale i celostátní argentinská televize. Nemocní, o které pečoval, jej považovali za světce.

Jáchym Procházka nebyl a není zdaleka jediným českým knězem ve světě. Jak se čeští misionáři do Jižní Ameriky dostali a jakým výzvám tam čelili? Kam míří misionáři z Čech dnes? Nejen o významu misií v minulosti a dnes uslyšíte v pořadu Historie věčně živá.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.