Rozhodnutím strany teroristé

3. srpen 2013

Byla na přelomu čtyřicátých a padesátých let střelba na příslušníky Sboru národní bezpečnosti odbojem nebo vraždou? A bylo položení výbušniny na okna domů aktivních komunistů odbojem – nebo šlo o terorismus?

Na přelomu čtyřicátých a padesátých let byly lépe nebo hůře formovaných protikomunistických odbojových skupin v celém Československu nejspíš desítky, ne-li stovky. Protikomunistické nápisy na zdech, pomalované portréty komunistických státníků, neobratnou technikou domácích razítek vytištěné letáky…

To byly nejčastější formy projevu odpůrců ustavujícího se režimu. Jenže našli se lidé, kteří v tomto směru výrazně „přitvrdili“. Mediálně nejčastěji zmiňovaný případ skupiny kolem bratří Mašínů jakoby zastínil, že v Československu působila i další aktivní uskupení odpůrců komunismu.

Jedna z takových skupin operovala na Lounsku a Mělnicku. Pokusit se přesně určit, za jakých okolností a kolem kterých osobností vznikla, je dnes složité – jsme totiž odkázáni jen na velmi tendenční soudní spis z října 1949, kdy členové této skupiny stanuli před Státním soudem, zasedajícím pro tento případ v Lounech.

Lounská sokolovna, kde se v říjnu 1949 odehrál proces s „teroristickou“ skupinou

Zcela určitě ale největší „rybou“ v síti Státní bezpečnosti se stal František Plzák (1920 – 1950), muž, který pracoval pro americkou zpravodajskou službu. Popírá všechna klišé o dělnické třídě coby nadšené budovatelce komunismu – byl totiž instalatérem.

V Lounech byl v srpnu 1949 zatčen, při zatýkání ale zastřelil jednoho z příslušníků SNB a utekl do Německa. Vrátil se jako agent chodec a 29. září 1949 byl zatčen znovu. A nejen on. Před soudem nakonec stálo třiadvacet lidí, které Rudé právo označilo za teroristy. Někteří z členů skupiny totiž vyrobili bomby, které nechali vybuchnout o domů místních představitelů komunistické strany nebo bezpečnostních složek.

Rozsudek nad Evženem Seidlem a dalšími členy skupiny

Před dvaceti lety, v roce 1993, byla na budově lounské sokolovny, kde Státní soud zasedal, odhalena pamětní deska, která politický proces připomíná. Rok co rok k ní přichází i Evžen Seidl, poslední žijící aktér celého případu. Za teroristu se nepovažuje.

Odůvodnění rozsudku nad Evženem Seidlem
autor: David Hertl
Spustit audio